Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναστασιάδης: Δεν μπαίνω σε διάλογο χάριν του διαλόγου

Επιμένει σε κοινή δήλωση με Έρογλου πριν την έναρξη των συνομιλιών

anastasiadisΤο Κυπριακό βρίσκεται και πάλι, μετά από ενάμισι χρόνο, σε κρίσιμη καμπή καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, που θα αρχίσει με κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη συνέχεια, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν οι συνομιλίες θα διεξάγονται από τους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, ενώ οι ηγέτες θα συναντώνται όταν κρίνεται απαραίτητο για λήψη σημαντικών αποφάσεων ή για να ξεπεραστούν ακανθώδη ζητήματα. Η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη είναι ότι πριν συναντηθεί με τον κ. Έρογλου, οι δύο διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν στο κείμενο μιας κοινής δήλωσης, που θα καλύπτει τόσο θέματα ουσίας, όσο και μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό, όμως αντιδρά η τουρκική πλευρά και έτσι φαίνεται ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολο να ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου, όπως αρχικά προγραμμάτιζαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, σε συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά: «Δεν είμαι διατεθειμένος να μπω σε διάλογο χάριν του διαλόγου».

Εξηγεί ότι η επιμονή του να υπάρξει κοινή δήλωση, πριν την συνάντηση με τον κ. Έρογλου, είναι γιατί θέλει από την αρχή να ξέρει πως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σ” ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια, θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την ίδια ώρα και να διασφαλίζει, βεβαίως, τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών.

«Γι” αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία» τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και απορρίπτει ότι δέχεται παροτρύνσεις από τον διεθνή παράγοντα για να αρχίσουν οι συνομιλίες, έστω και χωρίς κοινή δήλωση. «Η θέση μας για καλή προετοιμασία έχει βρει κατανόηση από τον διεθνή παράγοντα» δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει, μετά τη λύση, να παραλύσει το κράτος και φέρνει ως παράδειγμα το Βέλγιο, όπου το κράτος λειτουργούσε παρόλο που η χώρα δεν είχε κυβέρνηση για 18 μήνες.

Σχολιάζοντας τη θέση του Ντερβίς Έρογλου «δεν θέλω δύο κράτη, αλλά ομοσπονδία, η οποία όμως να λαμβάνει υπόψη της τις πραγματικότητες επί του εδάφους», ο Νίκος Αναστασιάδης υποδεικνύει ότι «υπάρχουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που καθορίζουν πώς μετεξελίσσεται η Κυπριακή Δημοκρατία από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό, δικοινοτικό και διζωνικό, χωρίς να παραγνωρίζονται οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στη θέση της τουρκικής πλευράς, ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών «είναι μέρος της συνολικής λύσης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιτάσσει ότι, η πρότασή του για την Αμμόχωστο αναδεικνύει τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By