Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αναταραχές στην Ταϋλάνδη από τις συνεχιζόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής υπέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα τραύματά του από την έκρηξη χειροβομβίδας χθες στη διάρκεια διαδήλωσης στη Μπανγκόκ κατά την οποία τραυματίστηκαν 37 άνθρωποι

thailandA

Ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής υπέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στα τραύματά του από την έκρηξη χειροβομβίδας χθες στη διάρκεια διαδήλωσης στη Μπανγκόκ κατά την οποία τραυματίστηκαν 37 άνθρωποι, επιβεβαίωσαν σήμερα αξιωματούχοι του κέντρου πρώτων βοηθειών Εραουάν, λίγο πριν από την έναρξη σήμερα μιας νέας αντικυβερνητικής πορείας.

«Χειροβομβίδα που ερρίφθη χθες εναντίον αντικυβερνητικής πορείας προκάλεσε τον τραυματισμό 37 ανθρώπων, μεταξύ τους ο 46χρονος Πρακόνγκ Τσουτσάν που έχασε πολύ αίμα και κατέληξε νωρίς σήμερα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του κέντρου πρώτων βοηθειών. «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας νεκρός από το περιστατικό αυτό. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε τρία νοσοκομεία της Μπανγκόκ και 11 μεταξύ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται«.

Ήταν η πρώτη επίθεση που πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν καταλάβει επτά κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας από τη Δευτέρα στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους για την «παράλυση της Μπανγκόκ» ώστε η πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα και η κυβέρνησή της να εξαναγκαστούν σε παραίτηση.

Ο επικεφαλής της κινητοποίησης Σουτέπ Ταουγκσουμπάν δήλωσε στους υποστηρικτές του ότι κατά τη σημερινή πορεία «η ασφάλειά μας θα ενισχυθεί. Θα έχουμε μια ομάδα που θα ελέγχει το δρόμο, πριν από την έλευση της πορείας μας».

Πορείες πραγματοποιούνται καθημερινά σε κυβερνητικά κτίρια από τη Δευτέρα προκειμένου οι διαδηλωτές να ασκήσουν πίεση στους δημοσίους υπαλλήλους να σταματήσουν τη δουλειά τους και να ενταχθούν στην κινητοποίηση της αντιπολίτευσης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η εκστρατεία της αντιπολίτευσης έχει στόχο να προκαλέσει βία για να ωθήσει τον στρατό να οργανώσει πραξικόπημα.

Παρατηρητές εκφράζουν φόβους για αύξηση της βίας, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις αρχές Νοεμβρίου.

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι οι ειρηνικές κινητοποιήσεις περιορίζουν τις στρατηγικές μας«, δήλωσε ο Σατίτ Ουονγκνονγκτόι, ένα από τα ηγετικά στελέχη των διαδηλωτών, στην εφημερίδα Bangkok Post. «Το παιχνίδι θα τελειώσει γρηγορότερα αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει βίαια τους διαδηλωτές».

Η αντιπολίτευση ζητεί τον διορισμό προσωρινής κυβέρνησης που θα προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις πριν από τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Κατηγορεί την κυβέρνηση της Γινγκλάκ ότι καθοδηγείται από τον αδελφό της, τον φυγάδα πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και ζει στο Ντουμπάι για να αποφύγει τη διετή φυλάκιση στην οποία έχει καταδικαστεί για διαφθορά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By