Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ανδρέας Λοβέρδος: «Τα ΑΕΙ θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων»

 Ο υπουργός Παιδείας καταδικάζει τις κομματικές παρεμβάσεις στις καταλήψεις

sxoleio

«Υπάρχουν κενά κυρίως σε φιλολόγους στα σχολεία» παραδέχτηκε ο υπουργός Παιδίας κ. Ανδ. Λοβέρδος μιλώντας στην συνεδρίαση του ΕΣΥΠ για τις αλλαγές στα δημοτικά σχολεία.

«Θα ανακοινώσουμε αύριο μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς επιπλέον κονδύλια. Τα κενά όμως δεν πρέπει να αυξάνονται με καταλήψεις που γίνονται για μεγάλο διάστημα. Είπαμε ναι στις κινητοποιήσεις, έχουν δικαίωμα οι εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά πρέπει να πούμε ναι και στους νόμους» πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας. Και επανέλαβε ότι στις καταλήψεις σχολείων που ξεπερνούν τις 3 ημέρες, θα αναπληρώνονται οι διδακτικές ώρες σε αργίες και εκδρομές, όπως ορίζει ο νόμος.

Καταλήψεις και κομματικές παρεμβάσεις

Κομματικές παρεμβάσεις στο χώρο των σχολείων και των καταλήψεων κατήγγειλε ο υπουργός, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε επίσημα ότι ξεκινάει ο διάλογος για να ορίζουν τα ΑΕΙ τον αριθμό των εισακτέων και μετεγγραφομένων τους. Σημείωσε ότι σχεδιάζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται στις διοικήσεις των ΑΕΙ η δυνατότητα να ορίζουν οι ίδιοι τον αριθμό των εισακτέων σε συμφωνία με την ΑΔΙΠ.

Για το θέμα των καταλήψεων εκδόθηκε πριν λίγο ανακοίνωση από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που χαιρετίζει τον αγώνα των μαθητών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτές τις ημέρες δείχνουν με όλο και πιο ηχηρό τρόπο ότι δεν θα ανεχτούν άλλο αυτό το Νέο Λύκειο που ετοιμάστηκε γι αυτούς από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα φανερώνοντας ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό δυναμικό που αποδεικνύει ότι οι μαθητές ούτε θέλουν, ούτε θα γίνουν τα πειραματόζωα της κυβέρνησης». Η ανακοίνωση τελειώνει τονίζοντας: «Ο αγώνας των μαθητών, που ξεκίνησε με συνελεύσεις, πορείες, καταλήψεις, για ένα σχολείο διαφορετικό πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας. Απέναντι στην τρομοκρατία και την κρατική καταστολή που απειλεί να φιμώσει τους φοιτητές, πρέπει να στείλουμε ηχηρό μήνυμα ότι η νεολαία αυτής της χώρας έχει βαρεθεί να της κλέβουν το μέλλον, να της στερούν τη ζωή, να την ωθούν στην ανεργία και να την τρομοκρατούν με την καταστολή και δεν είναι διατεθειμένη ν΄ ανεχτεί αυτήν την κατάσταση, ούτε μια μέρα παραπάνω».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ότι κάνουμε στην εκπαίδευση, τα αποτελέσματα τα καταλαβαίνουμε μετά από 5 – 10 χρόνια, γι αυτό είναι απαραίτητη και θέλω να προσθέσω ότι δεν είναι έξοδο αλλά επένδυση η κάλυψη των αναγκών της παιδείας» είπε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Σωκρ. Κάτσικας, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Αλ. Λυκουρέντζος, συνεχάρη την νυν ηγεσία του υπουργείου για την διάθεση αλλαγών στα δημοτικά σχολεία όπου, όπως είπε, «διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση των πολιτών» και ζήτησε διαρθρωτικές αλλαγές στον τελευταίο νόμο – πλαισιο για τα ΑΕΙ σχετικά με τις διαδικασίες εκλογών διδασκόντων και την πληθώρα καθηγητών ΑΕΙ. Τέλος τάχθηκε υπέρ της βάσης του δέκα για την εισαγωγή.

Στην συνεδρίαση του ΕΣΥΠ δεν συμμετείχαν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, συμμετέχουν όμως εκπρόσωποι των κομμάτων του κοινοβουλίου, εκτός από το ΚΚΕ.

Για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνει μια συνεδρίαση του ΕΣΥΠ τον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσει ένας κύκλος συνεδριάσεων μέχρι τον Ιανουάριο. Στην συνέχεια θα συνεδριάσει ξανά σε Ολομέλεια το ΕΣΥΠ ώστε να συζητήσει την πρόταση για τις αλλαγές στο δημοτικό του υπουργείου Παιδείας που θα συνταχθεί στην συνέχεια σε νομοσχέδιο για να κατατεθεί στην ψήφιση στην Βουλή.

Ο κ. Λοβέρδος, σχολιάζοντας την απουσία εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών από την συνεδρίαση, είπε ότι θα ήθελε να βρίσκονται όλοι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου γιατί «όλοι μαζί μπορούμε, μόνοι μας δεν καταφέρνουμε τίποτα».

«Βούλησή μας είναι η συνέχιση των αλλαγών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, παρεμβαίνουμε διορθωτικά σε όσα αφορούν την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά θα επικεντρώσουμε την παρέμβαση μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση» είπε ο υπουργός.

mathites

Στα θέματα των ΑΕΙ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι στόχος είναι η ουσιαστική αυτοδιοίκηση των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων , όπου η Πολιτεία πλέον «θα αξιολογεί και θα χρηματοδοτεί».

Σχετικά με τη εξωστρέφεια των ΑΕΙ ο κ. Λοβέρδος είπε ότι όποιο πανεπιστημιακό τμήμα καταθέσει πρόταση για δημιουργία προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές και θα στηρίζει την ανάγκη διεθνοποίησης τους, θα πριμοδοτείται από το υπουργείο οικονομικά για την λειτουργία του. «Ανακοινώνουμε σύντομα δυο νέα τμήματα Τουρισμού ξενόγλωσσα που θα απευθύνονται σε αλλοδαπούς στην Κρήτη και τα Ιωάννινα» είπε.

Πλήρης στήριξη σε Φορτσάκη

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ «παραβιάζεται συχνά από περαστικούς, απόλυτες μειοψηφίες που ανοίγουν την πόρτα και μπαίνουν, τραμπούκους και περαστικούς που θεωρούν το δημόσιο χώρο προσωπικό τους χώρο. Όποιος όμως μπαίνει στο πανεπιστήμιο και το καταλαμβάνει παραβιάζει τη νομιμότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Εφη Καλαμαρά τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης και του διάλογου με όλη την κοινωνία στα θέματα που αφορούν στην Παιδεία. Πρόσθεσε όμως ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται έγκαιρα, πριν την λήψη αποφάσεων. Και διαφώνησε με την φράση του υπουργού Παιδείας ότι θα συνεχιστούν οι αλλαγές των προηγούμενων χρόνων, ενώ αναρωτήθηκε «ποια όργανα και επιτροπές της εκπαιδευτικής κοινότητας συναίνεσαν στο νέο λύκειο, το σχέδιο Αθηνά, τις μειώσεις εκπαιδευτικών».

Επίσης είπε η κυρία Καλαμαρά ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΕΣΥΠ αγνοήθηκε προκλητικά, κατ επέκταση η συναίνεση ήταν κάτι που δεν επιδιώχθηκε γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Τελικά η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε επειδή έκρινε ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της να συζητηθούν θέματα που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως προτεραιότητες.

Πηγή: tovima.gr

By