Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανδριάντα του Μ.Αλεξάνδρου στην Αθήνα ζητούν «γαλάζιοι» βουλευτές

«Καταγγέλουν ολιγωρία ή και σκόπιμη κωλυσιεργία»

nea_dimokratia660

Την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, ζητούν 24 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, καταγγέλλοντας ολιγωρία ή και σκόπιμη κωλυσιεργία.

Με αφορμή επιστολή του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, οι γαλάζιοι βουλευτες μιλούν για γραφειοκρατικά εμπόδια ή και σκόπιμη κωλυσιεργία, από πλευράς Δήμου Αθηναίων, σε ότι αφορά στην τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

«Όπως είναι γνωστό, ο χάλκινος ανδριάντας του στρατηλάτη, έργο του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παπά, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη το 1993 και παραχωρήθηκε στο Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να τοποθετηθεί σε κατάλληλο κεντρικό σημείο», αναφέρουν και προσθέτουν πως προκαλεί θλίψη, θυμό και οργή το γεγονός οτι 21 χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων δεν κατάφερε να βρει ένα κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσει τον ανδριάντα.

Οι 24 βουλευτες ζητούν απαντήσεις για τα 21 χρόνια ολιγωρίας ή και σκόπιμης κωλυσιεργίας και καλούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού να τους ενημερώσει:

1- Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβούν, για την υλοποίηση της συμφωνίας δωρεάς του ανδριάντα από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Δήμο Αθηναίων.
2- Αν εξετάζουν τη δυνατότητα ανάκλησης της δωρεάς, λόγω μη τήρησης συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και τοποθέτησης του μνημείου σε δημόσιο χώρο, με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας.

«Τη στιγμή που η εθνικιστική έξαρση των Σκοπίων γιγαντώνεται και η οικειοποίηση της Ελληνικής ιστορίας και Ελληνικών Συμβόλων συνεχίζεται, οποιαδήποτε ολιγωρία και κωλυσιεργία είναι ΜΗ ΑΝΕΚΤΗ», καταλήγουν.

By