Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανδρος: Η «πράσινη» αρχόντισσα των Κυκλάδων

Όσο πράσινο μπορεί να «αντέξει» μια Κυκλαδίτισσα… έχει συγκεντρωθεί στην Άνδρο!

1

Η Ανδρος, το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος, είναι βουτηγμένο στο πράσινο, κυρίως λόγω των επιφανειακών και υπόγειων νερών της κι αυτό μάλιστα -πέραν της απαράμιλλης αρχοντιάς- αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του!

Πολιτισμός & Φύση στα καλύτερα τους!

Η Άνδρος του πολιτισμού και της κουλτούρας. Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, πλούσιοι καπεταναίοι και έμποροι μοιάζουν να περιδιαβαίνουν στα σοκάκια… Έπειτα, εφοπλιστές και επιχειρηματίες την θαυμάζουν και την κατατάσσουν στους αγαπημένους τους προορισμούς, Το νησί που αποτέλεσε τη ισχυρότερη ναυτική δύναμη του κόσμου, γνωρίζει από παλιά να βρίσκεται στο προσκήνιο χωρίς να προκαλεί.

Πέραν λοιπόν του «πράσινου» χαρακτήρα του, φημίζεται για την αρχοντική πολιτισμική κληρονομιά και την πλούσια ναυτική παράδοση, γι’ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί και «πλωτό μουσείο πολιτισμού». Ιδίως στη Χώρα, διατηρητέα σπίτια και κτήρια, μαρτυρούν έντονα την αρχοντιά του τόπου!

Ένα άλλο γνώρισμα της Άνδρου είναι η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Κλασσικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια, νεοκλασσικά, αλλά και ενετικοί πύργοι συνυπάρχουν προσδίδοντας έναν αέρα αρχοντιάς και ιστορίας σε κάθε γωνιά. Σίγουρα θα θαυμάσετε και τους περίτεχνους περιστεριώνες που φημίζονται για τη τεχνική τους και ολοκληρώνουν τη τοπική αρχιτεκτονική.

Ως προς τη γεωγραφική της θέση τώρα, η Άνδρος, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και αυτό την καθιστά όχι μόνο πολύ καλό προορισμό διακοπών αλλά και ιδανικό short break. Συγκεκριμένα, απέχει από την Ραφήνα 2 μόλις ώρες, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων είναι ικανοποιητικά συχνά.

2

Ανακαλύπτοντας το νησί

Το νησί ορίζει το θαλάσσιο πέρασμα από το νότιο στο βόρειο Αιγαίο, γνωστό και ως Κάβο Ντόρο, κι αυτό –πρακτικά- σημαίνει πως στην διάρκεια του ταξιδιού σας, σε αυτό το σημείο, ίσως …κουνηθείτε λίγο παραπάνω! Μην ανησυχείτε γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως το τοπίο που θα αντικρύσετε θα σας αποζημιώσει!

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσετε φτάνοντας είναι το λιμάνι, ή αλλιώς Γαύριο που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο. Λευκά σπίτια, μαγαζιά, ένας κεντρικός παραλιακός δρόμος και ο φάρος στην μέση της θάλασσας αποτελούν τις πρώτες σας εικόνες. Εν συνεχεία και μετά από περίπου δέκα λεπτά οδήγησης θα φτάσετε στο Μπατσί. Θεωρείται ένα από τα βασικά τουριστικά θέρετρα του νησιού, η παραλία του ενδείκνυται τόσο για οικογένειες όσο και για θαλάσσια σπορ, ενώ το λιμανάκι του είναι από τα αγαπημένα των ψαράδων. Από εδώ μάλιστα καθημερινά μπορείτε να βρείτε καραβάκια που θα σας πάνε σε κάποιες μη προσβάσιμες παραλίες. Στους οικισμούς του νότιου τμήματος του νησιού πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο Όρμος Κορθίου, στην ουσία ένα γραφικό χωριουδάκι με μια τεράστια παραλία που λόγω των αέρηδων αποτελεί πόλο έλξης όσων ασχολούνται με το surfing. Τέλος, ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά κομμάτια του τόπου και παράλληλα πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα θα σας ενθουσιάσει πραγματικά με την αρχοντιά και την αισθητική της!

Το νησί στο σύνολό του συγκεντρώνει άπειρες δόσεις ιστορίας, πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς και το μόνο σίγουρο είναι πως η επίσκεψή σας εδώ θα σας αποζημιώσει! Οι παραλίες είναι καταπληκτικές, κάποιες οργανωμένες και οικογενειακές άλλες παρθένες και άγριες, ενώ οι φανατικοί των θαλάσσιων σπορ εδώ μπορούν να προβούν σε κατάδυση σε μαγικούς βυθούς, υποβρύχιο ψάρεμα, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι κ.α.

Αξίζει να γνωρίζετε επίσης, πως βρίσκεστε σε ένα μέρος ιδανικό για πεζοπορίες. Το σηματοδοτημένο δίκτυο του νησιού περιλαμβάνει 12 διαδρομές λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών συνολικού μήκους 85 χιλιόμετρων και δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στον πιο απαιτητικό περιηγητή να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Άνδρου.

1

Τοπική παράδοση

Εκτός των δραστηριοτήτων ισχυρή είναι εδώ και η παράδοση όπως αυτή εκδηλώνεται μέσα από γιορτές και πανηγύρια. Το νησί παρουσιάζει έναν πλούσιο εορταστικό κύκλο που συμπεριλαμβάνει τοπικά πανηγύρια με παραδοσιακούς χορούς και μουσικές που κρατούν μέχρι το πρωί! Κορυφαία γιορτή θεωρείται αυτή της Παναγίας της Θεοσκεπάστου, στη Χώρα, το Σάββατο του Ακάθιστου Ύμνου.

Την παράδοση ωστόσο του νησιού θα τη… γευτείτε και μέσα από τα τοπικά προϊόντα της. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το γλυκό του κουταλιού παμπιλόνι (εσπεροειδές που εντοπίζεται στην Άνδρο), που δεν θα το συναντήσετε πουθενά αλλού! Από εκεί και πέρα μαρμελάδες, λικέρ, κουλουράκια, θυμαρίσιο μέλι του Αγίου Πέτρου, ξύδι, λάδι, λαδωτήρι και τα περίφημα αρωματικά καλτσούνια φτιάχνουν για εσάς ένα ξεχωριστό «καλάθι» ανδριώτικων γεύσεων.

Παραδοθείτε, λοιπόν σε εικόνες, γεύσεις, αρώματα και ιστορίες ενός νησιού που θα σας κερδίσει με την «πράσινη» αύρα του, θα σας δροσίσει με τα πεντακάθαρα δροσερά νερά του και θα σας παρασύρει με την αρχοντιά του!

By