Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανδρουλάκης: Πρέπει να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά με το φαινόμενο του νεοναζισμού

Πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ ενόψει της 28ης Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

nikos androulakis«Το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Πρέπει να αντιπαρατεθούμε ιδεολογικά με το φαινόμενο του νεοναζισμού. Σ αυτό το πλαίσιο αναλάβαμε, όλο το προηγούμενο διάστημα, πρωτοβουλίες ενημέρωσης ως ΠΑΣΟΚ και σήμερα ήρθαμε στον Υπουργό Παιδείας, θεωρώντας ότι ήρθε η στιγμή, και με ευκαιρία την 28η Οκτωβρίου να ξεκινήσουμε μια καμπάνια ενημέρωσης για το φαινόμενο και τις συνέπειες που έχει στην ελληνική κοινωνία, τις εγκληματικές συνέπειες, το φαινόμενο του νεοναζισμού. Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, του αθλητισμού και της πολιτικής μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτήν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ελλήνων μαθητών» δήλωσε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του κόμματος με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Σύμφωνα με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, «το φαινόμενο του νεοναζισμού μπορεί να εισέλθει και σε άλλους χώρους, όπως είναι τα σωματεία φιλάθλων, τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια. Πρέπει να ενοχοποιήσουμε στο συνολικό υποσυνείδητο του ελληνικού λαού τις ιδέες αυτές ώστε να τις περιχαρακώσουμε και να αντιμετωπίσουμε έτσι το φαινόμενο», παρά το γεγονός ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλίες όλο αυτό το διάστημα, έκανε είκοσι εκδηλώσεις σε διάφορους νομούς της Ελλάδας». «Δυστυχώς κάποιοι μας λοιδόρησαν στην αρχή γιατί θεώρησαν ότι το κάνουμε στο πλαίσιο του ετεροπροσδιορισμού, το πιστεύουμε και πρέπει όλο το πολιτικό σύστημα ενωμένο, όλοι αυτοί που πιστεύουν στους δημοκρατικούς θεσμούς να αντιμετωπίσουν ιδεολογικά το φαινόμενο. Δεν υπάρχει λόγος να κρυβόμαστε πίσω από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» σχολίασε ο κ. Αδνρουλάκης, καταλήγοντας: «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, ας κάνει αυτή τη δουλειά της και να κάνουμε και μείς τη δική μας δουλειά».

Δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού στην Παιδεία

Κατά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση του νεοναζισμού, της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας στα σχολεία. Συγκεκριμένα ζήτησε να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε:

α) οι εκδηλώσεις της επετείου της 28ης Οκτωβρίου να λάβουν σαφή αντιναζιστικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα προτάσσοντας το μήνυμα της ενότητας και καταδίκης της βίας,

β) να λαμβάνονται πρωτοβουλίες καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών όσον αφορά τις ολέθριες συνέπειες της ανόδου του ναζισμού και την υποστήριξη των καθηγητών για την αντιμετώπιση νεοναζιστικών ενδοσχολικών κρουσμάτων, αλλά και γενικότερα της ενδοσχολικής βίας,

γ) να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από επιστήμονες και ειδικούς που θα διαμορφώσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό διδακτικό υλικό, ώστε να ενσωματωθούν στο νέο τυπικό σχολικό πρόγραμμα ενισχυτικά μαθήματα Ιστορίας όσον αφορά το Ολοκαύτωμα, τον ναζισμό και τον φασισμό, και εν γένει τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και μαθήματα που αφορούν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας,

δ) να στηριχθούν και να επεκταθούν οι δράσεις του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας.

Ο Υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος συμφώνησε να ξεκινήσει άμεσα μια συνεργασία, με τη σύσταση άτυπης ομάδας εργασίας από ειδικούς και συνεργάτες, για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου στα σχολεία και στους αθλητικές χώρους, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, πέραν του Γραμματέα της ΚΠΕ, οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Βασίλης Χρονόπουλος και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By