Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανδρουλάκης: Η ομιλία Βενιζέλου «θα είναι ένα πακέτο κοινωνικό»

«Έστειλε πολλά μηνύματα ενότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προοπτικής της κεντροαριστεράς» τονίζει ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ

venizelos androulakis pasok«Κατ’ αρχάς στο διήμερο πολιτικο-επιστημονικό συνέδριο που έγινε από το ΠΑΣΟΚ, ήταν μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία για να ξανασυζητήσουμε, να βρεθούμε όλοι μαζί. Έστειλε πολλά μηνύματα ενότητας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προοπτικής της κεντροαριστεράς» εκτίμησε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μετά το πέρας του επιστημονικού συμποσίου για την 3η του Σεπτέμβρη, μιλώντας στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM.

«Όσον αφορά τη ΔΕΘ η ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου θα αφορά κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν στην πραγματική οικονομία σε σχέση με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και σε σχέση με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους. Θα είναι ένα πακέτο κοινωνικό. Επίσης, θα επαναφέρουμε την πρόταση για την ανεργία, την οποία έχουμε καταθέσει ήδη, διότι, το μείζον θέμα στην ελληνική κοινωνία είναι η ανεργία και μάλιστα η ανεργία των νέων» προανήγγειλε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι τριών ειδών. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος και τη δημόσια διοίκηση και οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Αυτές αφορούν κυρίως την ανταγωνιστικότητα, γιατί έχουν πέσει πάρα πολύ οι μισθοί, την ώρα που οι τιμές των προϊόντων και το κόστος ζωής παραμένουν πολύ υψηλά. Και τέλος υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το πολιτικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους και για τον εκλογικό νόμο, διότι στις σημερινές συνθήκες έχουν γίνει μόνο συμβολικές παρεμβάσεις στο πολιτικό σύστημα, όπως π.χ. με τις μειώσεις των μισθών των βουλευτών. Εμείς πρέπει να προτείνουμε ένα νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα είναι πιο αναλογικός και ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να μπορεί να εκφραστεί, να συμμετέχει και όχι αυτό να αποτελεί προνόμιο των ελίτ» υποστήριξε.

Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγών στο σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών, «δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, διότι σε μια κυβέρνηση δυο εταίρων, αυτά πρέπει να συζητιούνται πριν βγουν στη δημοσιότητα. Να δούμε την πρόταση της Ν.Δ., ωστόσο, υπάρχει και μια άποψη θέσης την οποία θέλω να ξεκαθαρίσω. Δεν μπορεί να συζητάμε για εκλογικό νόμο λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Είναι θέμα αρχής», προσθέτοντας ότι «πέρα από την πρόταση αυτή καθ’ εαυτή την οποία δεν έχω καταλάβει ακόμη. Άλλα έλεγε ο κ. Στυλιανίδης και άλλα προχθές στο MEGA ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και ούτε η Ν.Δ. έχει ξεκαθαρίσει ποια είναι ακριβώς η πρότασή της. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς λίγους μήνες πριν τις εκλογές να ανοίγεις ένα τέτοιο θέμα. Δηλαδή οι εκλογές οι δημοτικές και κάθε εκλογές πρέπει να γίνονται με έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν θα είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Πρέπει οι κανόνες να είναι σαφείς και να είναι ξεκάθαροι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πριν».

Ερωτώμενος σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, κατ’ αρχάς δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε πολιτικός, ούτε ιδεολογικός να γίνει αποκούμπι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. το ΠΑΣΟΚ έχει όμως μια τεράστια ευθύνη η οποία να συγκροτηθεί ένα μέτωπο πλειοψηφικό, δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτή η προσπάθεια έγινε τις τελευταίες δυο μέρες» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By