Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών στην Ουκρανία (+ live)

Με πολεμικά όπλα εξοπλίστηκε η αστυνομία – Διαμεσολαβητή στέλνει ο Πούτιν

ukraine600_200214u

Στα στελέχη της αστυνομίας της Ουκρανίας μοιράστηκαν πολεμικά όπλα τα οποία διατάχθηκαν να χρησιμοποιούν «όπως προβλέπει ο νόμος» για την αντιμετώπιση των πολιτικών ταραχών οι οποίες συνεχίζονται στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο.

Η πολύμηνη σύγκρουση ανάμεσα στα μέλη των Μπερκούτ, των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, και τους διαδηλωτές κλιμακώθηκε σε ιδιαίτερα αιματηρές ταραχές τις τελευταίες δυο ημέρες.
Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση απεικονίζονται αστυνομικοί να ρίχνουν ριπές αυτομάτων όπλων. Σε άλλο βίντεο ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης που φορά κράνος ανοίγει πυρ πίσω από ένα δέντρο. Ο Ζαχαρτσένκο κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν τις πιο ακραίες ενέργειες.
Πάνω από 60 διαδηλωτές σκοτώθηκαν μόνον σήμερα από σφαίρες στο Κίεβο, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σβιάτοσλαβ Χανένκο, στέλεχος των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης.

Διαμεσολαβητή στέλνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Κίεβο τον Βλαντιμίρ Λούκιν, υπεύθυνο για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Λούκιν θα αναλάβει εκ μέρους της Μόσχας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

ukraine-riot_2827374b

Παρά τη συμφωνία για ανακωχή που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς από κοινού με την αντιπολίτευση της χώρας αργά το βράδυ της Τετάρτης, τα έντονα επεισόδια συνεχίζονται στο Κίεβο, με την αστυνομία της χώρας να αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 2 άτομα τις τελευταίες ώρες, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών στους 28, με φόβους ότι μπορεί να αυξηθεί.

Δείτε εδώ ζωντανά την εικόνα από το Κίεβο

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 3.000 άτομα -μεταξύ των οποίων θεωρείται δεδομένο ότι δρα μεγάλος αριθμός ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων- συνέχισαν τα επεισόδια στην πλατεία «Ανεξαρτησίας», με τις αρχές να αναφέρουν πως τουλάχιστον 20 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικά media, οι ομάδες των ακροδεξιών αναφέρουν ότι η ανακωχή που ανακοινώθηκε χθες είναι «πλαστογράφημα» και καλούν για συνέχεια της «εξέγερσης».

Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, υπάρχουν δεκάδες νεκροί στο κέντρο του Κιέβου, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Υγείας ή κάποια άλλη επίσημη πηγή.

Ο ανταποκριτής του Associated Press αναφέρει ότι είδε «αριθμό νεκρών διαδηλωτών» στην Πλατεία ενώ οι πρώτες αναφορές μιλούν ακόμη και για 21 νεκρούς.

Θέση κατά της ανακωχής πήρε και η πρώην πρωθυπουργός και φυλακισμένη για υπόθεση διαφθοράς Γιούλια Τιμοσένκο.

Ενδεικτικό της άγριας τροπής που παίρνουν τα γεγονότα είναι ότι υπήρξαν πληροφορίες πως οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας που είχαν προγραμματίσει σειρά επαφών στο Κίεβο αποχώρησαν από τη χώρα. Παρ” όλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας μέσω ανάρτησης στο twiiter ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία του παραμένει στην Ουκρανία. Το ίδιο έκανε και το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, οι διαδηλωτές έχουν πάρει ως όμηρους 67 αστυνομικούς.

ukraine600_200214b

Διαβάστε επίσης: Ο Βενιζέλος για τη σύρραξη στην Ουκρανία

By