Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για εκροή καταθέσεων

  Πλέον εκφράζονται ανοιχτά οι φόβο για μίνι bank run στην Ελλάδα.

 

Του Νίκου Φιλιππίδη

 

© FOSPHOTOS Alexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τα επιτελεία των ελληνικών τραπεζών τις εξελίξεις στην Κύπρο. Πλέον εκφράζονται ανοιχτά φόβοι ότι μετά το όχι στην κυπριακή Βουλή, ενδεχομένως και να ξεκινήσει από σήμερα ένα ήπιας έντασης κύμα ανάληψης καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αρχικές εκτιμήσεις των επιτελείων των ελληνικών τραπεζών έκαναν λόγο για απλή ανάσχεση της επιστροφής καταθέσεων από ασφαλή καταφύγια, όπως το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, ωστόσο μετά την χθεσινοβραδινή εξέλιξη στην κυπριακή Βουλή θεωρούν πιθανό να υπάρξει ένα μίνι bank run.

Ο παράγοντας που προβληματίζει σε κάθε περίπτωση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι πως θα αντιδράσουν οι εγχώριες καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, όταν θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία τους. Πως δηλαδή θα επηρεάσουν την ψυχολογία τους οι εξελίξεις των ημερών: εάν κινηθούν μαζικά για την απόσυρση των 14-15 δις. ευρώ που είναι κατατεθειμένα σε αυτές και ειδικά εάν επιλέξουν να αφήσουν τα χρήματα τους εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ότι αφορά το μέλλον των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, συνεχίζονται οι διεργασίες από πλευράς Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να αποτελεί σταθερά το ξεκάθαρο φαβορί για να αναλάβει το ενεργητικό τους. Ωστόσο ο απρόσμενος χρόνος που έχει δοθεί στην διαδικασία κάνει εξαιρετικά πιθανή την εξεύρεση και άλλης λύσης, καθώς και οι τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας υπέβαλαν προσφορά για την απόκτησή τους.

 

 

By