Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Συναγερμός» για τη νέα γρίπη των πτηνών στην Κίνα

Νεκρά γουρούνια στον ποταμό στη Σαγκάη, νεκρές πάπιες στον ποταμό στο Σιτσουάν και τώρα μια νέα μορφή της γρίπης των πτηνών, που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τέσσερις ανθρώπινους θανάτους.

της Λήδας Κοκκίνη*

goyrouniaΤρεις άνθρωποι πέθαναν στη Σανγκάη μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο εξαιτίας μιας νέας γρίπης των πτηνών που έχει εκδηλωθεί στην Κίνα. Η νέα γρίπη Η7Ν9, η οποία εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την Η1Ν5 που είχε απασχολήσει όλο τον κόσμο πριν από μερικά χρόνια, προσέβαλε ήδη τέσσερα άτομα στην Κίνα. Τα τρία από αυτά  ηλικίας 27, 28 και 87 ετών, πέθαναν πριν από μερικές μέρες, ενώ το τέταρτο άτομο, μια κοπέλα 35 ετών από την επαρχία Άνχουι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα τρία άτομα που προσβλήθηκαν αρχικά, φαίνεται να κόλλησαν τον ιό τέλη Φεβρουαρίου και απεβίωσαν αρχές Μαρτίου, γεγονός που φανερώνει την καλπάζουσα εξέλιξη της νέας αυτής γρίπης. Όλοι εμφάνισαν αρχικά συμπτώματα πυρετού και βήχα, τα οποία εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε συμπτώματα οξείας πνευμονίας και δυσκολίας στην αναπνοή.

Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πως τα άτομα αυτά κόλλησαν τον ιό, μιας και αυτού του είδους η γρίπη δεν έχει ανιχνευθεί ξανά σε ανθρώπους. Την ίδια στιγμή εξετάσεις που έγιναν σε 88 άτομα του περίγυρου των ασθενών είναι καθαρές. Παρ’ όλα αυτά οι ιατρικές έρευνες συνεχίζονται κάτω από τον βλέμμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τονίζει ότι οι περισσότεροι ιοί πτηνών δεν μεταφέρονται με την ατμόσφαιρα αλλά μόνο με απευθείας επαφή με τα πουλερικά.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νέα γρίπη, ούτε στην Κίνα, αλλά ούτε και στο εξωτερικό.

*Η Λήδα Κοκκίνη είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και  Υπεύθυνη Διοργάνωσης Εμπορικών Εκθέσεων στην Ασία. Ζει στη Σαγκάη. 

By