Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανησυχία για τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή από ΟΗΕ και ΕΕ

ΟΗΕ και ΕΕ ανησυχούν για νέες συγκρούσεις στην Παλαιστίνη

gaza_nekroi_3

Ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιούν για αυξημένες πιθανότητες νέων πολεμικών συρράξεων στην Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την εποικιστική δραστηριότητα σε εδάφη της Παλαιστίνης.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γενς Τόιμπεργκ-Φράντς, προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η βία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη πιθανόν θα επιδεινωθεί ελλείψει της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών συντόμως.

«Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντική», επισήμανε ο ίδιος και τόνισε πως χωρίς μία πραγματική δέσμευση εκ μέρους όλων των πλευρών και μία βελτίωση της καθημερινότητας των Παλαιστινίων, θα είναι αναμενόμενη μία νέα επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας και μία εξάπλωση της βίας.
Όμως ο Τόιμπεργκ-Φράντσεν έκανε λόγο και για «κάποιες ενδείξεις βελτίωσης» στο επίπεδο της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας αν και όπως είπε το κλίμα στην περιοχή παραμένει εκρηκτικό και επικίνδυνο.

Παράλληλα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι αντέδρασε έντονα στα εποικιστικά σχέδια του Ισραήλ αν και διέψευσε την ύπαρξη ενός προπαρασκευαστικού εγγράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της χώρας, πληροφορία που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Εν τω μεταξύ σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε με αφορμή τη μηνιαία συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επιβεβαίωσαν ότι «η Ε.Ε αντιτίθεται σθεναρά στην πρόσφατη απαλλοτρίωση εδαφών που βρίσκονται κοντά στη Βηθλεέμ, στα νέα σχέδια οικοδόμησης» και στην «συνέχιση των κατεδαφίσεων, συμπεριλαμβανομένων κτιρίων και έργων που έχει χρηματοδοτήσει η Ε.Ε.».

Στην ανακοίνωση η Ε.Ε. καλεί το Ισραήλ να επανεξετάσει τις αποφάσεις του, που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύουν άμεσα τη λύση που βασίζεται στη συνύπαρξη δύο Κρατών. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Ε.Ε. παραμένει έτοιμη να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τη βιωσιμότητα της λύσης που θα βασίζεται στη συνύπαρξη των δύο Κρατών.

By