Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανησυχία Κέρι για την παράνομη κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης «όλους τους Αφγανούς ηγέτες να διατηρήσουν την ηρεμία ώστε να διαφυλάξουν τις προόδους της τελευταίας δεκαετίας καθώς και την εμπιστοσύνη του αφγανικού λαού»

john_kerry640

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας παράνομης κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν, απειλώντας με διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα καθώς και της βοήθειας που της παρέχεται στον τομέα της ασφάλειας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια με στόχο να καταληφθεί η εξουσία με μη νόμιμα μέσα θα κόστιζε στο Αφγανιστάν την οικονομική υποστήριξη και την υποστήριξη στον τομέα της ασφάλειας που του παρέχουν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα», δήλωσε ο Κέρι στη διάρκεια σταθμού που έκανε στο Τόκιο κατά την πτήση του σήμερα προς την Κίνα, ενώ η κατάσταση εντείνεται μετεκλογικά ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για την αφγανική προεδρία.

«Ενημερώθηκα με τη μεγαλύτερη ανησυχία για πληροφορίες που κάνουν λόγο για διαμαρτυρίες στο Αφγανιστάν (…). Οι ΗΠΑ περιμένουν από τους αφγανικούς εκλογικούς θεσμούς να πραγματοποιήσουν έναν πλήρη και σε βάθος έλεγχο όλων των αληθοφανών κατηγοριών για παρατυπίες», δήλωσε ακόμη ο Κέρι καθ” οδόν προς το Πεκίνο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης «όλους τους Αφγανούς ηγέτες να διατηρήσουν την ηρεμία ώστε να διαφυλάξουν τις προόδους της τελευταίας δεκαετίας καθώς και την εμπιστοσύνη του αφγανικού λαού».

Το στρατόπεδο του υποψηφίου προέδρου Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ απέρριψε χθες, Δευτέρα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» εναντίον του λαού, με αποτέλεσμα να έχει μπει σε μια επικίνδυνη πορεία σύγκρουσης με τον αντίπαλό του, τον Άσραφ Γάνι.

Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πως ο Γάνι κέρδισε το δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθη στις 14 Ιουνίου με 56,44% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Το ποσοστό μπορεί να αλλάξει όταν ανακοινωθούν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα στις 22 Ιουλίου.

Το στρατόπεδο του Αμπντάλα απάντησε οργισμένα, λέγοντας πως το αποτέλεσμα είναι άκυρο επειδή δεν απορρίφθηκαν όλες οι δόλιες ψήφοι.

«Δεν αποδεχόμαστε τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα και θεωρούμε πως πρόκειται για ένα πραξικόπημα εναντίον της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο Μουτζίμπ Ραχμάν Ραχίμι, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμπντουλάχ.

Η απόρριψή του δημιουργεί τις συνθήκες για μια ενδεχομένως αιματηρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε εθνοτικές ομάδες ή ακόμη και για την απόσχιση τμημάτων της εύθραυστης αυτής χώρας, η οποία είναι ήδη βαθιά διαιρεμένη πάνω σε φυλετικές γραμμές.

By