Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζει ο Πούτιν

Περίπου 40.000 στρατιώτες έχει συγκεντρώσει η Μόσχα στα σύνορα

Russian President Vladimir Putin chairs Russian government meeting at Novo-Ogaryovo residence outside Moscow

Νέο μήνυμα από τη Ρωσία για τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι πιέσεις που ασκεί το Κρεμλίνο προς το Κίεβο εντείνονται.

«Δυστυχώς λαμβάνουμε πολλά αιτήματα, τα οποία απευθύνονται προσωπικά στον Πούτιν, από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες ζητούν να τις βοηθήσουμε, να επέμβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», σημείωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Ρώσος πρόεδρος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στις περιοχές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι.

Χθες το πρωί, η κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις επιθέσεις που όπως φαίνεται είναι συντονισμένες και εξαπολύθηκαν στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της χώρας από ένοπλες ομάδες με στολές χωρίς διακριτικά, ανακοίνωσε την έναρξη μιας «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης μεγάλου εύρους με τις ένοπλες δυνάμεις» για να δοθεί τέλος στις ταραχές.

Η αναζωπύρωση των εντάσεων προκαλεί φόβους ότι η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει έως και 40.000 στρατιωτικούς στην μεθόριο, θα αδράξει το πρόσχημα αυτό για μια επέμβαση.

Επιπλέον ξαναέφερε στην επιφάνεια τον κίνδυνο ενός νέου «πολέμου του φυσικού αερίου», μετά την επιστολή που απέστειλε ο Ρώσος πρόεδρος σε 18 Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ των οποίων 13 κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία απειλούσε να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στην Ουκρανία αν η χώρα δεν ρυθμίσει το χρέος της.

Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων, όπως το 2009.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη λάβει απάντηση σε αυτήν την επιστολή.

«Ακούσαμε να μιλούν για την ιδέα μιας συλλογικής απάντησης, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε λάβει τίποτα», σημείωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

By