Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης καταρτίζουν Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας κάνναβης

cannabis600_100314ii

Υφάσματα, σχοινί, χαρτί, ακόμα και καλλυντικά και τρόφιμα, θα μπορούσαν σύντομα να παράγονται από ελληνική κάνναβη -όχι την ψυχοτρόπο ποικιλία, αλλά τη λεγόμενη «κλωστική» κάνναβη. Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης καταρτίζουν Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις της καλλιέργειας κάνναβης, η οποία απαγορεύεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει παραλάβει το σχέδιο της ΚΥΑ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει αναθέσει την επεξεργασία της σε εισαγγελικό λειτουργό.

Ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε τη Βουλή για το θέμα έπειτα από ερώτηση της βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, η οποία αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης και επισήμανε ότι η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί παρόλο που ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2013.

Η κ. Γιαταγάνα αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερο έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εγκαίρως ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρώτη σπορά την άνοιξη του 2014. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι επιμέρους παράμετροι του θέματος θα εξετάζονταν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποια είναι η κλωστική κάναβη

Η κλωστική κάνναβη, γνωστή στα αγγλικά ως hemp, είναι διάφορες ποικιλίες του είδους Cannabis sativa, του ψηλότερου από τα δύο είδη κάνναβης. Το μονοετές φυτό συλλέγεται ολόκληρο προκειμένου να απομονωθούν οι εξαιρετικά ισχυρές ίνες του βλαστού, κατάλληλες για υφάσματα, σχοινιά και χαρτοπολτό. Οι σπόροι της κάνναβης, το γνωστό κανναβούρι, δεν έχουν ψυχοτρόπες ιδιότητες και χρησιμοποιούνται ως τροφή για πουλιά ή ακόμα και σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Σε αντίθεση με τις ποικιλίες Cannabis που χρησιμοποιούνται ως ναρκωτικά, η κλωστική κάνναβη περιέχει ελάχιστη έως καθόλου τετραϋδροκανναβινόλη (THC), την κύρια ψυχοτρόπο ουσία της κάνναβης.

Τουλάχιστον 40 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης έχουν λάβει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και καλλιεργούνται μεταξύ άλλων σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Τουρκία.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί στην Ελλάδα καλύπτει μεταξύ άλλων το θέμα των ελέγχων και των κυρώσεων για όσους δεν τηρούν τους όρους, κυρίως λόγω της πιθανότητας να υπάρξουν επιτήδειοι που φυτεύουν ψυχοτρόπο κάνναβη κρυμμένη μέσα στις καλλιέργειες.

cannabis600_100314

By