Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοίγει τη βεντάλια της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ

Ο κίνδυνος πολιτικής απομόνωσης της ΔΗΜΑΡ και η κυβερνητική καθημερινότητα

PASOK POLSYMB1

Της Γεωργίας Σαδανάς

Έδαφος μέρα με τη μέρα κατακτά η «Πρωτοβουλία των 50», γεγονός που παρακολουθεί με ικανοποίηση η Χαριλάου Τρικούπη. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη χθες αναφορικά με το προγραμματικό κείμενο για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ήρθε ως επιστέγασμα σειράς δηλώσεων στελεχών του πολιτικού αυτού χώρου, ενισχύοντας το υπό διαμόρφωση πολιτικό ρεύμα. «Είναι μία σωστή πρωτοβουλία, τη χαιρετίζω και νομίζω ότι μπορεί να μας βγάλει από τo αδιέξοδo» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Γιώργου Βασιλείου.

Την ίδια ώρα, αμετακίνητος στη θέση του για αυτόνομη εκλογική κάθοδο στις επικείμενες εκλογές παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στάση εν πολλοίς αναμενόμενη. Μιλώντας στο «Έθνος», «Θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ, και όπως πολιτικά εκφράζεται, έχει κάνει βασικές επιλογές που μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν δημιουργείται αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία» τόνισε ο κ. Κουβέλης, χωρίς ωστόσο η στάση του να αποθαρρύνει στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που προσυπέγραψαν το κείμενο. Η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος κύλησε χωρίς απρόοπτα, καθώς η εισήγηση του Προέδρου έγινε δεκτή, παρά το γεγονός ότι τα δημοσκοπικά μηνύματα για την Αγίου Κωνσταντίνου δεν είναι ενθαρρυντικά. Εκτός Βουλής τοποθετείται η Δημοκρατική Αριστερά σε δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis για λογαριασμό της ιστοσελίδας tvxs.gr, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2%.

Με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜΑΡ, «Οι πολίτες είναι αυτοί που λένε πως νοιώθουν και που τοποθετούν τον εαυτό τους. Υπάρχει μία μεγάλη παράταση ανάμεσα στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά. Αυτή πρέπει να εκφραστεί» απάντησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο ενδεχόμενο απουσίας της ΔΗΜΑΡ από την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, ενώ οι υπογράφοντες το κείμενο ανοίγουν τη βεντάλια. Μετά τους Θανάση Χειμωνά και Χρήστο Δερβένη, τη σκυτάλη πήρε χθες ο Γιώργος Βερνίκος μιλώντας στο Action24 για μια προσπάθεια που θα μπορούσε να συμπεριλάβει στελέχη και από την Νέα Δημοκρατία μέχρι και το ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τον κίνδυνο πολιτικής απομόνωσης της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες

Όπως είχε επισημάνει χθες το thepaper.gr, οι ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες εξακολουθούν να απασχολούν το ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα με την ευρύτερη πολιτική ζύμωση στην Κεντροαριστερά. Η επιστροφή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την Αλβανία συνοδεύεται από τη σύγκληση σήμερα του άτυπου «πράσινου» υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να εντοπιστούν οι «γκρίζες» ζώνες στην συνενόηση με την Νέα Δημοκρατία, αλλά και να δρομολογηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες ενόψει της ολοκλήρωσης της Προγραμματικής Συμφωνίας. Η πρόσφατη, άλλωστε διάσταση απόψεων μεταξύ των 2 κυβερνητικών εταίρων με φόντο την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έφερε στην επιφάνεια το εύθραυστο της κυβερνητικής συνεργασίας, μολονότι η εικόνα της κυβερνητικής Βαβέλ δεν είναι καθόλου αρεστή στα ηγετικά κλιμάκια της Χ.Τρικούπη.

Κινητικότητα αναμένεται να υπάρξει και στον κομματικό μηχανισμό, καθώς επίκειται συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, όπως και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By