Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ανοίγουν 115 κλειστά επαγγέλματα

Καθυστερήσεις στο άνοιγμα 115 κλειστών επαγγελμάτων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, διαπιστώνει η τρόικα.

fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis
fosphotos.com | Konstantinos Tsakalidis

Το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα σε κάθε επίσκεψη της τρόικας, καθώς είναι ένας από τους τομείς στους οποίους οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία. Μετά την ψήφιση του βασικού νόμου  3919/2011 έχουν έλθει μία σειρά από συμπληρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, που αίρουν τους γεωγραφικούς, ηλικιακούς, τυπικούς ή και συντεχνιακούς περιορισμούς σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Η επόμενη φάση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, κατά τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, αφορά στην άρση περιορισμών για μηχανικούς, δικηγόρους και ορκωτούς εκτιμητές. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει η δευτερεύουσα συμπληρωματική νομοθεσία για τα τεχνικά επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι κλπ) και για τη λιανική πώληση υγρών καυσίμων.

Η κυβέρνηση πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να ετοιμάσει διαδοχικά την αμοιβαία έκθεση αξιολόγησης με αντιπροσώπους των μηχανικών, αρχιτεκτόνων, γεωλόγων και τοπογράφων, να παρουσιάσει μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου πρόταση εξειδίκευσης των δραστηριοτήτων για τους διάφορους τύπους μηχανικού, αρχιτέκτονα, γεωλόγου και τοπογράφου προς την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια προσχέδιο νομοθεσίας στη Βουλή, που θα βασίζεται  στα συμπεράσματα των επιμέρους αξιολογήσεων ανά κλάδο.

Η ρύθμιση για τους δικηγόρους, η οποία έπρεπε να είναι έτοιμη από τον Ιούλιο, έχει πλέον κατατεθεί στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων για τις διατάξεις που απελευθερώνουν πλήρως τις αμοιβές των δικηγόρων και μείωναν σημαντικά τη νομική ύλη. Ο νέος Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει αντικατάσταση του γραμματίου  προείσπραξης με ένα πάγιο ποσό που θα καταβάλει ο κάθε δικηγόρος ανά υπόθεση και το οποίο θα ορίζεται με ΚΥΑ. Επίσης από 1η Ιανουαρίου 2014 καταργείται η υποχρεωτική παράσταση νομικού στη σύναψη συμβολαίων και η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου σε κάθε διαδικασία διαμεσολάβησης, με μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της μέχρι τον Οκτώβριο.  Αναβαθμίζεται παράλληλα ο ρόλος των νομικών εταιρειών, στις οποίες θα επιτρέπεται πλέον να διαφημίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι δικηγόροι διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ο νέος κώδικας θα προκαλέσει απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, καθώς σήμερα το 15% του παραβόλου καταβάλλεται ως φόρος, ενώ αποτελεί και δείκτη για τον υπολογισμό του συνολικού εισοδήματος των δικηγόρων. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν επίσης ότι από την παράσταση στα συμβόλαια το κράτος είχε από την αρχή του έτους έσοδα 40- 50 εκ. ευρώ, τα οποία θα χάσει με το νέο κώδικα.

Όσον αφορά στους μηχανικούς αρχιτέκτονες, η επανεξέταση του νομικού πλαισίου ενδέχεται αντί για απελευθέρωση να καταλήξει στην υποχρέωση συγκεκριμένες δραστηριότητες να εκτελούνται από συγκεκριμένους κλάδους μηχανικών. Για το θέμα θα γνωμοδοτήσει η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και μέχρι  τέλος Δεκεμβρίου θα επανεξεταστεί αν και μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές υπάρχουν ακόμη εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση στις δραστηριότητες του μηχανικού.

Για τους 56 κλάδους που περιλαμβάνονται στα τεχνικά επαγγέλματα αναμένεται δευτερεύουσα ρύθμιση που θα αφορά στα τυπικά προσόντα και την πιστοποίηση. Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα πρέπει να οριστεί το ακριβές κόστος απόκτησης άδειας άσκησης δραστηριότητας και η εξέλιξη των αμοιβών χειριστών μηχανημάτων. Μέχρι τέλος Νοέμβρη θα πρέπει να οριστούν όροι και προϋποθέσεις για την πιστοποίηση ιδιωτικών εταιρειών που θα διεξάγουν εξετάσεις για άδειες για τα τεχνικά επαγγέλματα όλων των κλάδων. Μέχρι τέλος Μαρτίου 2014 θα πρέπει να οριστούν διαδικασίες, προϋποθέσεις και κόστος για την πιστοποίηση εργασιακής εμπειρίας για τα τεχνικά επαγγέλματα όλων των κλάδων.

Ειδικότερα για τους 41 επιμέρους κλάδους που περιλαμβάνει το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου, μετά τη ρύθμιση των  τυπικών προσόντων και των κανόνων πρόσβασης θα πρέπει να διευκρινιστεί η ακριβής διαδικασία για την απόκτηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος και το ποσό που θα απαιτείται.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By