Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανοιχτή σύρραξη στην Ουκρανία

Στρατιωτικός και διπλωματικός πόλεμος σε εξέλιξη στην περιοχή

02ukraine-articleLarge

Με τους φόβους για απώλειες πολλών ανθρώπινων ζωών στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας να εντείνονται, η αστυνομία της Οδησσού ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής πως υπάρχουν τουλάχιστον 3 άτομα που έπεσαν νεκρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην πόλη μεταξύ του στρατού και φιλορώσων αυτονομιστών.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν» δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη, όπου η πλειονότητα των δημοτών είναι ρωσόφωνοι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δεκάδες νεκροί σε φλεγόμενο κτίριο στην Οδησσό

Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια στην Οδησσό έχουν παράπλευρες απώλειες. Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε φωτιά που ξέσπασε σε κεντρικό κτίριο της διοίκησης στην πόλη της Μαύρη Θάλασσας, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και ουκρανικών δυνάμεων.

Όπως ανέφερε η αστυνομία, 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, 8 άτομα σκοτώθηκαν πηδώντας από τα παράθυρα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.

Ένας προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, έναν άνδρα που υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στον πνεύμονα.

Σε ένα άλλο μέτωπο της ουκρανικής κρίσης, ο φιλοδυτικός πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου, Ολιξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε πως πολλοί φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν στην ουκρανική επιχείρηση στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Σε ανακοίνωσή του, ωστόσο, ο Τουρτσίνοφ ανέφερε ότι η επιχείρηση στην πόλη δεν προχωρά τόσο γρήγορα όσο θα ήλπιζε.

Έκτακτη σύνοδος του ΣΑ του ΟΗΕ

Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στο Σλαβιάνσκ.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν χαρακτήρισε, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση ως «επονείδιστη πράξη βίας» από την πλευρά του Κιέβου, η οποία μπορεί «να οδηγήσει την Ουκρανία στην καταστροφή».

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε αυτήν την τρελή επιχείρηση αντιποίνων στην ανατολική Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ, δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει «να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση αυτή η οποία αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας».

Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα είναι η 13η που γίνεται από τότε που άρχισε η ουκρανική κρίση.

Καμία από τις προηγούμενες επίσημες συνόδους ή συνεδριάσεις διαβουλεύσεων δεν κατέληξαν στην λήψη μιας κοινής θέσης από το Συμβούλιο όσον αφορά την ουκρανική κρίση.

hero-original-1398980378

Εξάλλου, κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν κατόπιν της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, οι Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ κατέδειξαν την «αξιοσημείωτη ενότητα» ΗΠΑ-Ευρώπης έναντι των εξελίξεων στην Ουκρανία, λέγοντας αμφότεροι πως είναι έτοιμοι για τη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εφόσον δεν υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης.

«Αναπόφευκτες» χαρακτήρισε περαιτέρω κυρώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συμπληρώσει πως εάν η Μόσχα επιχειρήσει να υπονομεύσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα υπάρχει έτοιμο πακέτο κυρώσεων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την οικονομία της Ρωσίας -αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ.

Έχοντας την Άνγκελα Μέρκελ στο πλευρό του, ο Ομπάμα κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την αποχώρηση των ένοπλων ομάδων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας επίσης πως η Ρωσία πρέπει να εργαστεί για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, των οποίων τη μεταχείριση χαρακτήρισε επαίσχυντη.

Η κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία καθιστά σαφές παγκοσμίως ότι οι φιλορώσοι «δεν είναι ειρηνικοί διαδηλωτές», επισήμανε ο Ομπάμα προσφέροντας εκ νέου στήριξη στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της επιχείρησης κατά αυτονομιστών που καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το Κίεβο κινείται «για την αποκατάσταση της τάξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ -την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων τορπίλισε τη συμφωνία της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By