Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανοιχτό σε διάλογο για τα πυρηνικά το Ιράν

Ο Ροχανί καταδίκασε το Ολοκαύτωμα – Δυσπιστία από Ισραήλ – Πιέσεις από τη Δύση

RoxaniΟ νέος πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, ύψωσε τους τόνους την Τρίτη σχετικά με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας του, συγκρίνοντάς τες με τα αυστηρά μέτρα κατά του Ιράκ ενόσω ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν στην εξουσία.

«Αυτές οι κυρώσεις είναι απλά βίαιες», δήλωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι απλοί πολίτες και όχι οι πολιτικοί έχουν υποφέρει από αυτές. «Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στα άτομα για τα οποία προορίζονται» είπε.

Στην πρώτη του μεγάλη διεθνή έξοδο, μετά την εκλογή του στις 14 Ιουνίου, ο Ροχανί εμφανίστηκε σαφώς πιο μετριοπαθής από τον προκάτοχό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, και τόνισε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε δεσμευτικές συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα που θα έχουν στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Επίσης υποστήριξε ότι είναι δυνατή μια εξέλιξη στις σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν σημειώνοντας όμως ότι γι’ αυτό θα πρέπει οι ΗΠΑ να αποφύγουν να ακολουθήσουν τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των φιλοπόλεμων ομάδων πίεσης.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ευχή να έχει μια εποικοδομητική σχέση με τον ιρανό ομόλογό του, και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής οδού.

«Τα εμπόδια μπορεί να αποδειχθούν πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν (…) Όμως είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να δοκιμάσουμε τη διπλωματική οδό», δήλωσε ο Ομπάμα. Ζήτησε «διαφανείς και επαληθεύσιμες πράξεις» και έκανε λόγο για «μια διαφορετική σχέση, βασισμένη στα αμοιβαία συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό» ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, χώρες που εδώ και ένα τρίτο του αιώνα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Τελικά Ομπάμα και Ροχανί δεν συναντήθηκαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη παρά τις προσδοκίες. Όπως ανακοίνωσε αργότερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου η Ουάσινγκτον είχε προτείνει μια τέτοια συνάντηση όμως οι Ιρανοί αρνήθηκαν εκτιμώντας ότι «θα ήταν υπερβολικά περίπλοκο να γίνει επί του παρόντος».

Παράλληλα, εκτός της ομιλίας του στον ΟΗΕ, ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN είπε πως το Ολοκαύτωμα είναι «καταδικαστέο έγκλημα» αλλά το ζήτημα επαφίεται στους ιστορικούς.

«Δεν είμαι ιστορικός, και όταν πρόκειται για τις διαστάσεις του Ολοκαυτώματος θα πρέπει να μιλήσουν οι ιστορικοί» είπε στη συνέντευξή του. «Γενικά όμως μπορώ να σας πω πως κάθε έγκλημα στην ιστορία εναντίον της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων των ναζί εναντίον των εβραίων, είναι καταδικαστέο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «κυνική» την ομιλία του Ροχανί και εκτίμησε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. «Ήταν μια κυνική ομιλία γεμάτη υποκρισία», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Δεν έγινε καμία πρακτική εισήγηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν έκανε καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο του Ιράν, να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Να προχωρήσει σε “συγκεκριμένες ενέργειες” όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του, εκφράζοντας την ελπίδα για έναν “ειλικρινή και άμεσο διάλογο” κάλεσε το Ιράν ο πρόεδρος της Γαλλίας. “Αυτό που αναμένει η Γαλλία από το Ιράν είναι συγκεκριμένες ενέργειες που να μαρτυρούν ότι η χώρα αυτή αποκηρύσσει το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμά της, μολονότι έχει το δικαίωμα να διατηρεί σε ένα πολιτικό (πυρηνικό) πρόγραμμα” για ειρηνικούς σκοπούς, είπε ο Φρανσουά Ολάντ, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By