Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

Στην Ευρωζώνη το μπαλάκι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους

Eurogroup / EurogroupΣενάρια που περιλαμβάνουν ακόμα και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα αναδύονται σταδιακά. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή (preferred creditor status) που απολαμβάνει ο διεθνής οργανισμός.

Το καθεστώς αυτό σημαίνει ότι ο προτιμώμενος πιστωτής πληρώνεται πρώτος και στο ακέραιο, ακόμα και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να χρηματοδοτεί πακέτα διάσωσης κρατών.

Σύμφωνα με το International Financing Review (IFR), την εβδομαδιαία έκδοση σχολίων και αναλύσεων του πρακτορείου Reuters, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα στην ιστορία που αναδιαρθρώσει τα χρέη της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επικαλούμενο ανθρώπους που συμμετέχουν στις προσπάθειες της Ελλάδας να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να επιστρέψει τελικά στις αγορές ομολόγων, το IFR μεταφέρει την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση των χρεών της χώρας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη, στο πλαίσιο του OSI, δηλαδή της αναδιάρθρωσης των δανείων που έχουν χορηγήσει τα κράτη -της Ευρωζώνης- στην Ελλάδα (Official Sector Involvement – Εμπλοκή του Επίσημου Τομέα).

Την ίδια ώρα, πάντως, το ΔΝΤ συνεχίζει πετά το «μπαλάκι» της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην Ευρωζώνη.

Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά την εφαρμογή των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

By