Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αντίθετος και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

«Η υπουργική απόφαση θα ακυρωθεί στην πράξη»

katastimata thessaloniki

Tη πλήρη αντίθεση του με την κυβερνητική απόφαση για τη διεύρυνση λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου εκφράζει και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, διά στόματος του Προέδρου του Παναγή Καρέλλα ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση για «αποσπασματικές πολτικές ανάπτυξης» και εκτιμά πως η επίμαχη υπουργική απόφαση «θα ακυρωθεί στην πράξη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

«Για μία ακόμη φορά ο εμπορικός κόσμος αιφνιδιάζεται και η αγορά αναστατώνεται.

Σε μια εποχή που ο Έλληνας μικροεπιχειρηματίας προσπαθεί να επιβιώσει μόνο με τις δικές του δυνάμεις, με μηδενική αρωγή από την πολιτεία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το αρμόδιο Υπουργείο χαράζει αποσπασματικές «πολιτικές ανάπτυξης» μεταφέροντας τις διαχρονικές του ευθύνες στις πλάτες όσων κατόρθωσαν να επιζήσουν.

Η ανάδειξη του κέντρου της πρωτεύουσας ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Ε.Σ.Α, προϋποθέτει όμως συντονισμό όλων των δυνάμεων της πολιτείας και της κοινωνίας.

Οι θέσεις του Ε.Σ.Α. έχουν περιγράψει το επιθυμητό περιβάλλον της λειτουργίας της αγοράς και έχουν υιοθετηθεί στο σύνολό τους (www.esathena.gr).

Στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, περιοχή ευθύνης του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, η σχετική απόφαση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου λήφθηκε μετά από ουσιαστική διαβούλευση της Αντιπεριφερειάρχη με όλους τους φορείς της Αγοράς και αφού συνεκτιμήθησαν οι ανάγκες του καταναλωτικού κοινού, η τουριστική κίνηση και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, βάσει της τρέχουσας νομοθεσίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με την διεύρυνση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου και ζητά, μεταφέροντας την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων εμπόρων της Αθήνας, να παραμείνει για το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας το ισχύον καθεστώς. Στις παραμέτρους που διαμορφώνουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ισχύοντος πλαισίου, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν καταγράφεται παρά μόνον της αύξησης της επισκεψιμότητας των τουριστών, εν δυνάμει καταναλωτών, κατά συνθήκη «καθοδηγούμενων».
Όσον αφορά δε στη διευρυμένη λειτουργία των Κυριακών, να εφαρμοσθεί μόνο για τα τουριστικά καταστήματα της Πλάκας και του Μοναστηρακίου, όπως ισχύει και σήμερα.

Σε αντίθετη περίπτωση εκτιμούμε ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση, στο πλαίσιο της αυτορύθμισης της Αγοράς, θα ακυρωθεί στην πράξη».

By