Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αντίο κύριε Οσκαρ ντε λα Ρέντα

Εφερε τα χρώματα του Αγίου Δομίνικου στον κόσμο της υψηλής ραπτικής και έκανε το όνειρο, αυτοκρατορία. Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα «έντυσε» από την Τζάκι έως την Αμάλ.

1

«Πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα. Ποτέ δεν αποδεχόμαστε τον θάνατο. Οι αρρώστιες είναι μια προειδοποίηση για να εκτιμούμε κάθε μέρα της ζωής μας… Η μόνη πραγματικότητα είναι ότι γεννιέσαι και πεθαίνεις». Κάπως έτσι σκεφτόταν τη ζωή ο «μάγος» της υψηλής ραπτικής  Οσκαρ ντε λα Ρέντα που στην ηλικία των 82 ετών εγκατέλειψε τα ντεφιλέ, τις πασαρέλες, τα σχεδιαστήρια, τα πολύχρωμα λουλούδια και τον φίνο κόσμο της μόδας.  Εζησε όμως μια γεμάτη ζωή…

Γεννημένος στις 22 Ιουλίου του 1932 στην Δομινικανή Δημοκρατία, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα ήταν ο μοναδικός γιος ανάμεσα σε επτά παιδιά. «Ο πατέρας μου είχε άλλα σχέδια για μένα» είχε πει… «εάν ποτέ του έλεγα ότι θα γίνω σχεδιαστής μόδας θα πέθαινε στην στιγμή». Ηταν όμως η δική του πατρίδα που του έδινε έμπνευση… και χρωμάτιζε τις δημιουργίες του.

1 2

Από την Δομινικανή Δημοκρατία στο όνειρο…

Σε ηλικία μόλις 18 ετών, ο νεαρός Οσκαρ εγκατέλειπε το νησί… με μεγάλα όνειρα και προορισμό την Ισπανία για να σπουδάσει τέχνη στην Ακαδημία του Σαν Φερνάντο της Μαδρίτης. Το πάθος του  ήταν η μόδα, ένα πάθος που πολύ σύντομα θα ανακάλυπτε. Η πρώτη του «πελάτισσα» ήταν η σύζυγος του αμερικανού πρεσβευτή στην Ισπανία η οποία όταν είδε κάποια σχέδια του στο χαρτί του ζήτησε να σχεδιάσει το νυφικό της κόρης της. Η κόρη και το νυφικό έγιναν εξώφυλλο στο περιοδικό Life ανοίγοντας τον δρόμο για μια ξεχωριστή πορεία στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο της εποχής Cristobal Balenciaga τον πλέον διάσημο ισπανό σχεδιαστή. Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα αναφερόταν πολλές φορές στα χρόνια της μαθητείας του… αστειευόμενος «μάζευα τις καρφίτσες από το πάτωμα».. Η επόμενη στάση του ήταν το Παρίσι. Ο Ντε λα Ρέντα προσγειώθηκε στην Μέκκα της μόδας. Λίγες μέρες μετά την άφιξή του, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα είχε εξασφαλίσει μια θέση στον οίκο Lanvin. Επόμενος σταθμός, η Νέα Υόρκη όπου ανέλαβε σχεδιαστής της Elizabeth Arden. Ηταν το πρώτο μεγάλο βήμα μιας λαμπρής καριέρας στον χώρο της υψηλής ραπτικής.

Η φήμη του απογειώθηκε την δεκαετία του ’60 καθώς ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα ήταν ο άνθρωπος που έντυνε την Ζακλίν Κένεντι. Ο ίδιος ίδρυσε την εταιρεία του στη Νέα Υόρκη το 1965 για να ντύσει τις γυναίκες του κόσμου… πρώτες κυρίες, ηθοποποιούς, δημοσιογράφους… Σε μια από τις τελευταίες του δουλειές είχε «υπογράψει» το γαμήλιο φόρεμα της Αμάλ Αλαμουντίν, για τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Από τα χέρια του πέρασαν… όλες και ήταν το αγαπημένο παιδί της σιδηράς κυρίας της Vogue,  Anna Wintour.

1

Εκτός από τα φορέματα, τα νυφικά και τις κολεξιόν pret a porter ο ντε λα Ρέντα έβαλε την υπογραφή του σε μοναδικές συλλογές παπουτσιών, τσάντες, κοσμήματα, αρώματα και είδη σπιτιού.

Δαντέλες,λουλούδια, χρώματα… Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα άφησε πίσω του τη συλλογή του 2015 που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες.

Το 2006 ο Οσκαρ ντε Λα Ρέντα ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο και πέρυσι είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι κατάφερε να κερδίσει τη μάχη…

«Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν τον άνθρωπο που έκανε τις γυναίκες να δείχνουν και να αισθάνονται όμορφες» είπε μετά την είδηση του θανάτου του, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Λόρα Μπους.

Αντίο κύριε Ντε λα Ρέντα…

1 2 3 4

Φωτογραφίες: Reuters/Splash

By