Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα αδικήματα πολέμου πληρώνονται… Ακόμα και μετά από 60 χρόνια

Παραδοχή των εγκλημάτων του από τον αμερικανό

17129705

Η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έχει συλλάβει τον αμερικανό πολίτη Μέριλ Ε. Νιούμαν για «εχθρικές πράξεις» εναντίον της, κατηγορώντας τον ότι είναι εγκληματίας που ενεπλάκη στη δολοφονία αμάχων στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το διάστημα 1950-53.

Ο Νιούμαν «ήταν ο ιθύνων νους ανατρεπτικών δραστηριοτήτων και κατασκοπείας εναντίον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και ενεπλάκη στη δολοφονία στρατιωτικού προσωπικού του Λαϊκού Στρατού της Κορέας και αθώων πολιτών», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA.

Η Βόρειος Κορέα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο με τη Νότιο Κορέα και τις ΗΠΑ, καθώς μεταξύ τους υπεγράφη το 1953 εκεχειρία και όχι ειρηνευτική συνθήκη, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Παραδέχθηκε όλα τα εγκλήματά του και ζήτησε συγγνώμη για αυτά» πρόσθεσε το KCNA.

Σε άλλο τηλεγράφημα το επίσημο πρακτορείο της Βορείου Κορέας μετέδωσε την απολογία, όπως την αποκάλεσε, του Νιούμαν.

«Στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας υπήρξα ένοχος για έναν μεγάλο κατάλογο εγκλημάτων εναντίον της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και του κορεατικού λαού ως σύμβουλος της μονάδας Kuwol του 6ου αμερικανικού συντάγματος άτακτων στρατιωτών, μέλους της Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη Διοίκηση της Άπω Ανατολής» ανέφερε στην απολογία του ο Νιούμαν.

Η μονάδα αυτή φαίνεται ότι ήταν μια από τις μονάδες άτακτων στρατιωτών, οι οποίες στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας αναλάμβαναν ειδικές αποστολές εναντίον του Βορρά.

Ο Νιούμαν, που πραγματοποιούσε επίσκεψη ως τουρίστας στη Βόρειο Κορέα, συνελήφθη από τις αρχές της Πιονγκγιάνγκ αφού είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Air Koryo που αναμενόταν να αναχωρήσει από τη χώρα στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Νιούμαν είναι συνταξιούχος από το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την κράτησή του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By