Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις ΚΚΕ για τα βιβλία της «Πολιτικής Παιδείας»

«Στο κεφάλαιο για τον ολοκληρωτισμό εξισώνει τον φασισμό με τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό»

kke

Την αντίδρασή του για το περιεχόμενο των δύο βιβλίων με τίτλο «Πολιτική Παιδεία» για την Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Τα δύο βιβλία που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «γελοία» από την άποψη της επιστημονικότητας, αν δεν ήταν επικίνδυνα για το νου και τη συνείδηση της νέας γενιάς, για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να τα διδάξουν, αναφέρει το ΚΚΕ.

«Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα μεταδίδει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις. Αλλά, συγχρόνως, θέλει να μεταδώσει και τις αρχές και αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, και έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του», είναι απόσπασμα από το βιβλίο που παραθέτει το ΚΚΕ και σημειώνει πως «απ’ αυτή την άποψη είναι απόλυτα κατανοητό τι εξυπηρετούν και σε τι στοχεύουν».

Το ΚΚΕ συνεχίζει την κριτική του υποστηρίζοντας πως πίσω από τις γενικές διακηρύξεις για «πλουραλιστική γνώση», «κριτική ικανότητα», «πολιτική συνείδηση» ξεχωρίζει η συστηματική προσπάθεια εξύμνησης του αντιδραστικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των «αξιών» της, η προκλητική αποθέωση της επιχειρηματικότητας και του κέρδους, η στρατηγική «ανάπτυξης» που προτάσσει σήμερα κυβέρνηση.

Επίσης κάνει λόγο πως στο κεφάλαιο για τον ολοκληρωτισμό εξισώνει τον φασισμό με τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και κάθε προοδευτικό άνθρωπο, όπως τονίζει, να συμβάλλουν πρακτικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια αποκάλυψης της αντιεπιστημονικότητας, της αντιδραστικότητας αυτών των βιβλίων.

By