Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντιδράσεις Νετανιάχου κατά του ΟΗΕ

Με αφορμή τη σύσταση, από τον Οργανισμό επιτροπής έρευνας για τη Γάζα

OHE

Με σκληρά λόγια μίλησε για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου με αφορμή τη σύσταση, από τον Οργανισμό επιτροπής έρευνας για τη Γάζα.

Αυτή η επιτροπή, η σύσταση της οποίας ανακοινώθηκε προχθές, θα ερευνήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας όπου μαίνεται εδώ και ένα μήνα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 2000 Παλαιστίνιοι.

Ο Νετανιάχου αντέδρασε έντονα σε αυτή την απόφαση και κάλεσε την επιτροπή «να διεξάγει έρευνες στη Δαμασκό, στη Βαγδάτη και στην Τρίπολη».

«Αντί να ερευνούν τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, αντί να διεξάγουν έρευνες για τη σφαγή που (ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ) Άσαντ διαπράττει εναντίον του λαού του ή εκείνη του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των Κούρδων (στο Ιράκ), ο ΟΗΕ αποφάσισε να έλθει και να ερευνήσει το Ισραήλ, τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, ένα δημοκρατικό κράτος που αντιδρά με νόμιμο τρόπο προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες του εναντίον της φονικής τρομοκρατίας» κατήγγειλε, σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε σε δελτίο τύπου του γραφείου του.

Οι επικρίσεις εναντίον της επιτροπής πολλαπλασιάζονται στο Ισραήλ, που ήδη κατηγορείται για «εγκλήματα πολέμου» από παρόμοια επιτροπή μετά την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι» στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ των ετών 2008- 2009.

By