Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιδρούν οι δήμαρχοι στο νέο ανταποδοτικό «χαράτσι»

Δυσκολίες στην εφαρμογή του ούτως ή άλλως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές

akinita athina

Το νέο ανταποδοτικό «χαράτσι», που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη του στο Mega το βράδυ της Δευτέρας, φαίνεται πως δεν είναι τόσο απλό πράγμα. Οι δήμαρχοι αντιδρούν και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή αυτής της ιδέας.

«Αποσπασματικού χαρακτήρα προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές και μας βρίσκουν αντίθετους, ιδιαίτερα όταν δεν έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης διάλογος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που το κράτος και η πολιτεία βρίσκονται σε αδιέξοδο, να φορτώνουν χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό νέα βάρη στην Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.

Πίσω από τις αντιδράσεις των δημάρχων κρύβεται βεβαίως κυρίως το οικονομικό, καθώς εφαρμογή εντός ανταποδοτικού φόρου για τα ακίνητα θα σήμαινε κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να μαζεύουν χρήματα μέσω του ανταποδοτικού φόρου και δεν θα έχουν πια αυτοτελείς πόρους.

Αλλά και κυβερνητικές πηγές παραδέχονται τη δυσκολία εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, η ακριβής μορφή του οποίου είναι άλλωστε ασαφής. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται με τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και πως ακριβώς θα εισπράττεται ο φόρος, δεδομένου ότι σήμερα το χαράτσι πληρώνεται μέσω ΔΕΗ και σε περίπτωση μη πληρωμής η οφειλή αποστέλλεται στην εφορία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By