Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες σας χωρίς φάρμακα

allergyΗ ρινική καταρροή, το φτέρνισμα και η αίσθηση ενός μόνιμου πονοκεφάλου λόγω αλλεργιών είναι συμπτώματα που φέτος ταλαιπωρούν τους πάσχοντες νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως η περίοδος ταλαιπωρίας θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο αναμένεται.

Οι θερμότεροι χειμώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής συμβάλλουν στις έντονες αλλεργίες αφού οι ηπιότερες θερμοκρασίες παρατείνουν την περίοδο ανάπτυξης των φυτών, δίνοντας περισσότερο χρόνο να αιωρείται η γύρη στην ατμόσφαιρα.

Σε μια επιστολή Υγείας του Χάρβαρντ, ο Stacey Gray, αλλεργιολόγος στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary, υποστηρίζει ότι η παρατεταμένη περίοδος αλλεργιών απαιτεί μια πιο δυναμική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Βασική προϋπόθεση να ξέρετε σε τι είστε αλλεργικοί.

Αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, ή αποσυμφορητικά μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αλλά αν ψάχνετε για άλλους τρόπους ιδού μερικές εναλλακτικές λύσεις, πέρα από τις καθιερωμένες θεραπευτικές αγωγές:

1. Βιταμίνη C: Βοηθά στη μείωση παραγωγής ισταμίνης, που ουσιαστικά προκαλεί φαγούρα στη μύτη και υγρά μάτια.

Δοσολογία: 500 – 1.000 mg την ημέρα.

2. Κερσετίνη: οι φυσικές πηγές κερσετίνης βρίσκονται στο μήλο (φλούδα), στα μούρα, στο σταφύλι, στο μαύρο και πράσινο τσάι και στο κόκκινο κρασί. Βέβαια αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο πόση ποσότητα κερσετίνης περιέχει ένα φρούτο ή λαχανικό αλλά πόσο απορροφά το ανθρώπινο σώμα. Η καλύτερη διατροφική πηγή κερσετίνης είναι το κρεμμύδι, και κυρίως το κόκκινο, αλλά βρίσκετι και ως συμπλήρωμα. Αποτρέπει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα κύτταρα και λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Δοσολογία: 500mg τρεις φορές ημερησίως.

3. Σωματική άσκηση: η άσκηση δεν αποτελεί θεραπεία για τα συμπτώματα των αλλεργιών αλλά βοηθά στην καταπράυνσή του συνιστάται για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αφού συνιστάται για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν είστε αλλεργικοί στη γύρη, προτιμήστε τους εσωτερικούς χώρους… για ευνόητους λόγους.
4. Αντιοξειδωτικές και πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά τροφές: μελέτες δείχνουν πως η συστηματική κατανάλωση τέτοιων τροφών προσφέρει ανακούφιση στα συμπτάματα ρινικής καταρροής και άσθματος. Επίσης μελέτη του 2007 στην Κρήτη έδειξε πως τα παιδιά με μεσογειακή διατροφή έχουν μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες. Βρίσκονται σε τροφές όπως  αχλάδια, μπανάνες, ροδάκινα, μήλα, γκρέιπφρουτ, μελιτζάνες, πιπεριά, αβοκάντο, σπανάκι, λάχανο, δαμάσκηνα, μαύρο σταφύλι, κ.α.

By