Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Αστυνομική Διεύθυνση ενημέρωση για την προσαγωγή καθαρίστριας

«Η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπεύθυνη και υπόλογη»

katharistries

Ενημέρωση από τον Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για την προσαγωγή και σύλληψη της καθαρίστριας Βασιλικής Γκόβα μετά τα χθεσινά επεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησαν χθες το βράδυ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, η δικηγόρος και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Κούρτοβικ και 4 μέλη του Συντονιστικού Αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει τα όσα διεμοίφθησαν στη συνάντηση με τον Αστυνομικό Διευθυντή και επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευθούν οι καθαρίστριες από την άσκηση «απρόκλητης βίας».

Η μήνυση, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσε «δήθεν εναντίον αστυνομικού  και άσκηση βίας από την καθαρίστρια».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«H αντιπροσωπεία ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία της σχηματισθείσης δικογραφίας, αφετέρου τη θέση και στάση της Υπηρεσίας για τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα απρόκλητης αστυνομικής βίας εναντίον των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και όχι μόνο.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, οι υπεύθυνοι της ΕΛΑΣ δήλωσαν προς την αντιπροσωπεία ότι δεν έχουν ιδία γνώση ούτε για τα γεγονότα, ούτε για το περιεχόμενο της δικογραφίας, παρά μόνον ότι έχουν ληφθεί 4 καταθέσεις (του αστυνομικού που εμφανίζει τον εαυτό του ως παθόντα και 3 συναδέλφων του) και ότι η δικογραφία ακολουθεί τη δικονομική της πορεία. Η αντιπροσωπεία βουλευτών, δικηγόρων και καθαριστριών τόνισε ότι δεν νοείται δικογραφία χωρίς κλήτευση των καθαριστριών-συναδελφισσών της παθούσας και ενοχοποιούμενης-αγωνιζόμενης καθαρίστριας και χωρίς ενσωμάτωση του φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού (video) πού ήδη κάνει τον γύρο του διαδικτύου και αποδεικνύει την απρόκλητη και ακραία αστυνομική βία. Διαρκούσης της ενημερώσεως ανακοινώθηκε στην αντιπροσωπεία ότι ήδη η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας έδωσε εντολή να πάψει η κράτηση της νοσηλευόμενης στο ΚΑΤ τραυματισμένης καθαρίστριας.

Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι τόσο η πρακτική της απάνθρωπης καταστολής όσο και οι πρακτικές αντιστροφής της πραγματικότητας με δικογραφίες-σκευωρίες δεν είναι ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου ούτε αποδεκτές από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Επίσης, κατέστησε σαφές ότι τέτοια περιστατικά είναι ελεγκτέα και πειθαρχικώς, ενώ εκθέτουν στο σύνολό της την Υπηρεσία, την Ηγεσία της ΕΛΑΣ και την πολιτικώς υπεύθυνη και υπόλογη Κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σε πολιτικό και νομικό επίπεδο, ώστε να προστατευθούν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες από την αυθαίρετη και απρόκλητη άσκηση βίας και να διαφυλαχθεί το συνταγματικώς προστατευόμενο δικαίωμα του κάθε πολίτη να εκφράζει την αντίθεση και διαμαρτυρία του στην εκάστοτε εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και να διεκδικεί τον σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του και της εργασίας του.

Εν συνεχεία η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισκέφθηκε την κ. Βασιλική Γκόβα στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται και της μετέφερε ευχές ταχείας ανάρρωσης και μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την επίσκεψη η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:

Κάθε χτύπημα στις καθαρίστριες είναι πλήγμα στη Δημοκρατία και θα μας βρει απέναντι, συμπαραστάτες στον αγώνα των καθαριστριών, αγωνιζομένων γυναικών του μόχθου και του κόπου, μανάδων και γιαγιάδων που δίνουν μάθημα αξιοπρέπειας σε όλους».

By