Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στα «μαχαίρια» για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαμαράς ενταφιάζει το νόμο – ΝΔ: Εξίσου απεχθείς οι πράξεις Χρυσής Αυγής και ΣΥΡΙΖΑ – «Εξαγριωμένος» πηγαίνει ο Βενιζέλος στη σύσκεψη των αρχηγών

 © FOSPHOTOSAlexandros Katsis
© FOSPHOTOS Alexandros Katsis

«Φωτιά» ανάβει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του thepaper.gr ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών με… άγριες διαθέσεις, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε σθεναρά στις προθέσεις του Μαξίμου να ενταφιάσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτ προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ η οποία εξομοιώνει την αξιωματική αντιπολίτευση με πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε η ανακοίνωση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών,  η οποία σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι επαρκεί το ισχύον νομικό καθεστώς ενώ προειδοποιεί ότι «η καταρχήν απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή».

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το αντιρατσιστικό. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποδέχθηκε το αίτημα του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος του τηλεφώνησε την προηγούμενη εβδομάδα και συζήτησε μαζί του το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι  αναλαμβάνει προσωπικά τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ξιφουλκεί εναντίον της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και λέει ευθέως ότι αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων.

Στελέχη της Ιπποκράτους προϊδεάζουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει με έντονο τρόπο το θέμα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι υπάρχει προειλημμένη απόφαση από το Μαξίμου, το οποίο βγάζει μπροστά την Επιτροπή.

fosphots.com | Alexandros Katsis
fosphots.com | Alexandros Katsis

«Με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει προσωπικά τον ενταφιασμό του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στο πλαίσιο της στρατηγικής προσεταιρισμού της Χρυσής Αυγής, οι υπόλοιποι κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να δείξουν αν επιλέγουν για τον εαυτό τους το ρόλο του άβουλου μνημονιακού δορυφόρου» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. Σημειώνει δε ότι «σε μια αντιπαράθεση για τη δημοκρατία και την υπεράσπισή της, δεν χωρούν ελιγμοί τακτικής φύσης.

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πρέπει τώρα να δείξουν αν εννοούσαν αυτά που έλεγαν τόσο καιρό» και τονίζει ότι «είναι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ανίκανη όχι μόνο να απαντήσει στην άνοδο της ρατσιστικής βίας, αλλά κυρίως στα κοινωνικά ερείπια του μνημονίου, παρά τις κενές περιεχομένου και ουσίας τεχνητές ενέσεις αισιοδοξίας. Η κοινωνική της απομόνωση δεν καλύπτεται από επικοινωνιακά παιχνίδια και υποσχέσεις περί δήθεν ανάπτυξης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει αναφέροντας πως «η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και των εκφραστών της αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας, για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση», τόνισε με ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Απαντώντας το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «τώρα προσπαθεί να κάνει και μαθήματα δημοκρατίας!».

Στην ανακοίνωση της η ΝΔ επιμένει στην λογική των δύο άκρων καθώς εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «βλέπει τον προφανή κίνδυνο για το πολίτευμα από τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν βλέπει τον κίνδυνο από τις δικές του πράξεις και συμπεριφορές».

Μάλιστα ανεβάζει τους τόνους υποστηρίζοντας πως «το κόμμα που “χάιδευε” τους κουκουλοφόρους, που υποστήριξε σε όλες τις δίκες τους τρομοκράτες, που υποστηρίζει ακόμα τη βία στα κατειλημμένα δημόσια κτίρια, βρήκε ως πρόσχημα το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να στραφεί κατά της Νέας Δημοκρατίας».

Η ΝΔ ισχυρίζεται ακόμη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που απειλεί ευθέως κάθε ξένο επενδυτή που σκέπτεται να έλθει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που καλύπτουν εγκληματικές πράξεις εμπρησμού σε επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα! Είναι οι άνθρωποι που για χρόνια σταματούσαν την κυκλοφορία κάθε μέρα στα κέντρα των πόλεων και εξαπέλυαν απεργίες που έκλειναν εργοστάσια. Και τώρα θυμήθηκαν ξαφνικά τον “κίνδυνο κατά της δημοκρατίας”!».

Και η ανακοίνωση της Συγγρού καταλήγει: «Τη Χρυσή Αυγή θα την απομονώσουμε ενισχύοντας τη δημοκρατική νομιμότητα και λύνοντας τα προβλήματα των πολιτών. Όχι διαλύοντας τη δημοκρατία και παραβιάζοντας κάθε μέρα τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Χρυσή Αυγή είναι εχθρός της Δημοκρατίας σίγουρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ο ίδιος ότι είναι… “στήριγμα” της δημοκρατίας; Οι πράξεις του το δικαιολογούν αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται καν ότι οι ακρότητες τροφοδοτούν ακρότητες! Εκτός αν αυτό ακριβώς επιδιώκουν: Να διχάσουν την ελληνική κοινωνία ανάμεσα στις ακραίες πρακτικές τις δικές τους και τις ακραίες πρακτικές της Χρυσής Αυγής. Τους πληροφορούμε, και οι δύο πρακτικές είναι το ίδιο απεχθείς, το ίδιο επικίνδυνες για τη δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους επιτρέψει να τον διχάσουν».

Έξαλλος ο Βενιζέλος
PASOK / ΠΑΣΟΚΑπό την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την απόφαση της ΚΕΝΕ προειδοποιώντας για σύγκρουση στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ ο πρόεδρος του Κινήματος πηγαίνει στη σημερινή σύσκεψη εξαγριωμένος τονίζοντας χαρακτηριστικά «πως είναι προκλητικό αυτό που συμβαίνει».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει :

«Κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα» τονίζει η Ιπποκράτους και επισημαίνει:

1.     Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2.     Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3.     Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4.     Το πρακτικό υπ’ αριθμόν  1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5.     Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012. Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα κύκλοι Ιπποκράτους τονίζουν χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος της ΚΕΝΕ, Φώτης Καϊμενάκης, διορίστηκε από τον πρωθυπουργό τον Ιούλιο, το δε μέλος της ΚΕΝΕ κ. Μπίρμπος είναι διευθυντής του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου.

Τόνιζαν πως η ΚΕΝΕ δεν αποτελεί επιτροπή της Βουλής αλλά υπάγεται στον γ.γ της κυβερνήσης (Τάκη Μπαλτάκο), ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από το ΠΑΣΟΚ, είχε «προφητεύσει» τι ακριβώς θα πει η ΚΕΝΕ.

Επίσης τονίζουν, πως η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά πραγματοποιεί νομοτεχνικές παρατηρήσεις και βελτιώσεις, οι οποίες δεν είναι καν δεσμευτικές και πως «έχουν κάνει ήδη πολύ μεγάλη υπέρβαση αρμοδιοτήτων».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By