Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αντιρρήσεις της Ρωσίας σε πιθανό ψήφισμα για την «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Συρία

Συνεχίζεται η κόντρα εν μέσω εμφυλίου στη χώρα

syria 02

Η Ρωσία πιστεύει ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για τη βελτίωση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών της Γενεύης, χωρίς απτά αποτελέσματα ειδικά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη πόλη Χομς, η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας προετοιμάζουν ένα κείμενο ψηφίσματος που ελπίζουν να τεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Είμαστε αντίθετοι με την ιδέα της συζήτησης του ψηφίσματος αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι πολύ νωρίς», ανέφερε όμως ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο Β. Τσούρκιν Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, οι πρωτοβουλίες αυτές συνήθως καταλήγουν σε ένα «πολιτικοποιημένο» κείμενο, δηλαδή επικρίνουν το συριακό καθεστώς, ενώ η Μόσχα ζητά «μια ρεαλιστική προσέγγιση».

Η Γαλλία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως επίσης και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Λουξεμβούργο, η Αυστραλία και η Ιορδανία είχαν συναντήσεις χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, για να αναπτύξουν το σχέδιο, αλλά ακόμη δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμες.

By