Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αντισυνταγματικά τα μέτρα λιτότητας της Πορτογαλίας

Πλήγμα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης

 

portogaliaΑντισυνταγματικά έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας, τέσσερα από τα εννέα επίμαχα μέτρα λιτότητας που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Ο λόγος για την περικοπή των επιδομάτων αδείας των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση των αδειών ασθενείας καθώς και των επιδομάτων ανεργίας. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης οι συγκεκριμένες περικοπές ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν διεθνή μέσα, η εν λόγω απόφαση θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης, αλλά είναι μάλλον απίθανο να εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις δύο ετών στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας.

Η εφημερίδα Diario Economico επισημαίνει πως η κυβέρνηση προσδιορίζει την επίδραση από την απόφαση του δικαστηρίου στα 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς να επικαλείται τις πηγές της.

Το συνολικό πακέτο μέτρων λιτότητας που παρουσιάστηκε στον προϋπολογισμό για το 2013, κοστίζει περίπου 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων στην ιστορία της χώρας, οι οποίες ήταν επί το πλείστον αποδεκτές.

Όπως δήλωσε ο οικονομολόγος Joao Cantiga Esteves «είναι το μικρότερο κακό… Για να το θέσω σε μια βάση, ένας καλός διαχειριστής και ηγέτης δεν θα πρέπει να συναντήσει δυσκολία στο να βρει κάποιο χώρο σε αυτόν τον προϋπολογισμό για να συμπεριλάβει αυτή την περικοπή. Μιλάμε για μια επίδραση μόλις 1,2-1,3% στις συνολικές δαπάνες της Πορτογαλίας».

Επισημαίνεται, πάντως, οτι η κυβέρνηση έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα και δεν πρόκειται να προβεί σε κανένα άμεσο σχόλιο

 

By