Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στο πολιτεκνικό επιδόμα

«Θλιβερό». Αυτή ήταν απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα

Της Όλγας Παναγιωτίδου

 

paidia«Θλιβερό»!.. Με αυτή τη λακωνική απάντηση σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής σε ότι αφορά στον περιορισμό του επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Σύμφωνα με το άρθρο 65 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος. Τα νέα όρια θα υπολογίζονται με βάση το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και όχι με βάση το φορολογητέο, όπως ίσχυε έως σήμερα, με συνέπεια τυχόν επιδόματα ανεργίας ή αναπηρίας να περιορίζουν τον κατάλογο των δικαιούχων.

Ειδικότερα, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της αναφέρει: «Δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχομένης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδος, άνευ αποχρώντος λόγου,  στα πλαίσια της αυτής σχέσεως.  Εν όψει δε της αδιαστίκτου διατυπώσεως της εν λόγω συνταγματικής διατάξεως αλλά και του προαναφερθέντος σκοπού της , η εξυπηρέτηση του οποίου συνιστά και λόγον γενικωτέρου δημοσίου συμφέροντος δεν είναι, επίσης, συνταγματικώς ανεκτές, ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ανωτέρω ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται, ως προς αυτές , η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του Κράτους. Η θέσπιση δε, ειδικότερα τέτοιων εξαιρέσεων με κριτήρια αναγόμενα στο εισόδημα των πολυτέκνων οικογενειών δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή , εν όψει και του ότι ο συνταγματικός νομοθέτης ,θεσπίζοντας την υπέρ αυτών ειδική κρατική φροντίδα , δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων».

Με την επίμαχη ρύθμιση διαφωνούν πολυτεκνικές οικογένειες, ενώ ενστάσεις εκφράστηκαν και από την βουλευτή της ΝΔ Φ. Πατριανάκου που σημείωσε ότι δεν μπορεί να προσεγγίσει αυτή τη λογική. Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πάντως, ότι δεν είναι δυνατόν εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία να μην προσμετράται στο συνολικό εισόδημα.-

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By