Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Βραζιλία η χαμένη Αντλαντίδα; (βίντεο)

Επιστήμονες ανακάλυψαν στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό τα απομεινάρια μιας βυθισμένης Ηπείρου.

Atlantis1Μια ομάδα Βραζιλιάνων και Ιαπώνων επιστημόνων ανακάλυψαν στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, στον πυθμένα της θάλασσας, τεράστιους πετρώδεις σχηματισμούς, που, όπως ισχυρίζονται, ίσως να είναι τα απομεινάρια μιας βυθισμένης Ηπείρου, της περίφημης Ατλαντίδας.

Η αποστολή χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο που κατέβηκε σε βάθος 910 μέτρων και συνέλεξε δείγματα γρανίτη που υπάρχουν μόνο σε στεριά, σύμφωνα με το Euronews. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακάλυψη ήταν ο γρανιτένιος σχηματισμός πάνω στο περίφημο ύψωμα Ρίο Γκράντε, που βρίσκεται 1.500 χλμ νοτιοανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, η κίνηση των τεκτονικών πλακών είχε ως αποτέλεσμα μια μεγάλη έκταση γης που βρισκόταν στην επιφάνεια της θάλασσας να βυθιστεί κατά τη διάρκεια του χωρισμού της Παγγαίας, της ενιαίας ξηράς που υπήρχε στον Παλαιοζωικό αιώνα, πριν χωριστεί στις γνωστές ηπείρους.

«Όταν έφτασαν αυτά τα δείγματα πάνω στο πλοίο, η πρώτη έκπληξη ήταν: Τι κάνουν αυτοί οι βράχοι εδώ;
Κάναμε πετρογραφικές, γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες των ευρημάτων. Συμφωνήσαμε στα αποτελέσματα των ερευνών. Ήταν πραγματική έκπληξη για μας. Κυρίως ότι τα βρήκαμε στην περιοχή του υψώματος του Ρίο Γκράντε, που είναι ένα ύψωμα με ρηχά νερά και μικρότερη βαρομετρική πυκνότητα σε σχέση με τον ωκεάνιο φλοιό. Από αυτό συμπεράναμε ότι πρόκειται για το φλοιό μιας νέας ηπείρου» επισημαίνει ο πορτογάλος γεωλόγος Ρομπέρτο Βεντούρα.

Το εντυπωσιακό υποβρύχιο έχει χώρο μόνο για τρία άτομα, δύο πιλότους και έναν επιστήμονα. Είναι εφοδιασμένο με ένα μηχανικό βραχίονα που συλλέγει δείγματα από το βυθό.

Άραγε αυτή η γιγαντιαία πετρώδη μάζα που βρίσκεται στο βυθό της Βραζιλίας είναι η θρυλική Ατλαντίδα, για την οποία μας έχει μιλήσει ο Πλάτωνας πριν από 2600 χρόνια και όλοι αναζητούν εδώ και πολλούς αιώνες;

(Visited 1 times, 1 visits today)
By