Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σουλτς: Να μην χαθεί χρόνος για το ελληνικό χρέος

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για την προεδρία της ΕΕ

samarasABC

Στον Νοέμβριο του 2014 παρέπεμψε ουσιαστικά για οριστικές αποφάσεις γύρω από την απομείωση του ελληνικού χρέους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο πρωθυπουργός, σε κοινές δηλώσεις του προς τον Τύπο με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, περιέγραψε τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις πολιτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι η μάχη δίνεται με συγκεκριμένα όπλα: μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, με τη διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες θα προκύψει η μείωση της ανεργίας και μέσω εξαγωγών και επενδύσεων, μια εκ των οποίων προανήγγειλε αναφερόμενος σε ξένο επιχειρηματικό κολοσσό.

Ο κ. Σουλτς απάντησε παραπέμποντας αφενός στην επικύρωση των στοιχείων του πλεονάσματος από την Eurostat, την ερχόμενη άνοιξη, οπότε και, όπως είπε: «θα αρκεστούμε στις αποφάσεις μας».

Πρόσθεσε όμως τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι οποίες θα ορίσουν και τη σύνθεση της Κομισιόν. Η νέα Κομισιόν θα αναλάβει τα καθήκοντά της τον επόμενο Νοέμβριο. Συμμερίζομαι την άποψη του πρωθυπουργού ότι ο δείκτης του πλεονάσματος είναι ένας σημαντικός δείκτης. Όταν λοιπόν η Eurostat μας υποβάλει τα στατιστικά στοιχεία, εμείς δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο».

Η ελληνική κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη για την προεδρία, της Ε.Ε, τόνισε o Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε την επικείμενη ελληνική προεδρία ευκαιρία να αποδείξει η Ευρώπη ότι δεν υπάρχουν κράτη διαφορετικών κατηγοριών και ότι όλες οι χώρες- μέλη έχουν τα ίδια δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε. τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο.Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η Ευρώπη δεν είναι άπιαστο όνειρο», αλλά ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση, «το κοινό μας πεπρωμένο», όπως ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι η κρίση στη χώρα μας την έχει κάνει δυνατότερη και εξέφρασε τη βεβαιότητα και η κρίση που διέρχεται η Ευρώπη «θα την κάνει δυνατότερη, όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές της».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική και τραπεζική ένωση και ότι η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του πολίτη και να απαντά στις ανησυχίες του. Λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο αναπτυξιακή, τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια Ευρώπη της αλληλεγγύης.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα από πλευράς Ελλάδας ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης ήταν τεράστια η προσπάθεια του ελληνικού λαού, αλλά και της κυβέρνησης, τόνισε ακόμη  ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «είμαστε απολύτως έτοιμοι για την ελληνική προεδρία της ΕΕ».

«Διαψεύσαμε τους χειρότερους φόβους που υπήρχαν για την Ελλάδα και για τις αντοχές της Ευρώπης» επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «αποδείξαμε ότι η Ευρώπη δουλεύει. Η Ευρώπη μπορεί και ξεπερνά τα προβλήματα της

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By