Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ανώτατο Δικαστήριο Λιβύης: Αντισυνταγματική η κυβέρνηση του Άχμεντ Μίτιγκ

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα διαβιβαστεί στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο θα εκδώσει την τελική κρίση του αργότερα σήμερα

libyan-primenisterA

Αντισυνταγματική έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης την εκλογή του Άχμεντ Μίτιγκ, στις αρχές Μαΐου, στη θέση του πρωθυπουργού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης στη χώρα, η οποία είχε βρεθεί με δύο κυβερνήσεις.

«Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την εκλογή του Μίτιγκ από το Εθνικό Γενικό Κογκρέσο (σ.σ. κοινοβούλιο)», ανακοίνωσε ένας δικαστής μετά την ανάγνωση της απόφασης.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα διαβιβαστεί στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο θα εκδώσει την τελική κρίση του αργότερα σήμερα.

Εδώ και περίπου ένα μήνα η Λιβύη έχει βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο καθώς δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία. Η κυβέρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τένι είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας της να αποφανθεί εάν θα πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στη νέα κυβέρνηση του Μίτιγκ, η οποία στηρίζεται κυρίως από τους ισλαμιστές βουλευτές.

Ο Μίτιγκ είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μετά από μια χαοτική συνεδρίαση, στις αρχές Μαΐου. Πολλοί φιλελεύθεροι βουλευτές κατηγόρησαν μάλιστα τα ισλαμιστικά κόμματα ότι επέτρεψαν σε βουλευτές που είχαν καθυστερήσει να ψηφίσουν μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ώστε ο Μίτιγκ να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 121 ψήφους αν και αρχικά είχε λάβει μόνο 113.

Πολλοί πολιτικοί αλλά και ένοπλες ομάδες είχαν προειδοποιήσει εξάλλου ότι δεν θα αναγνωρίσουν μια κυβέρνηση του Μίτιγκ.

By