Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αν. Παπαδόπουλος: Η ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στους «58»

«Χρειαζόμαστε το κόμμα μου, τη ΔΗΜΑΡ, όπως χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του» λέει ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς

papadopoulos660_dimar

Σε μια ακόμη εκδήλωση της «Κίνησης των 58» συμμετείχαν τα δύο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου ήταν από τους βασικούς ομιλητές της συγκέντρωσης και για μια ακόμη φορά υπογράμμισε πως η Δημοκρατική Αριστερά θα πρέπει να συμμετέχει στο εγχείρημα των «58».

Είπε συγκεκριμένα: «Δεν είναι η ώρα του διχασμού, δεν είναι ώρα της διαίρεσης ή της αφαίρεσης, αλλά της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού. Χρειαζόμαστε το κόμμα μου, τη ΔΗΜΑΡ, όπως χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του, τις κινήσεις του χώρου, τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει νέα παιδιά, όπως αυτά που συμμετέχουν στην Κίνηση Μπροστά και άλλες αντίστοιχες και, βεβαίως, τις προσωπικότητες του χώρου, που είναι κομματικά ανέστιες».

Κάλεσε επίσης όλα τα κόμματα του χώρου -και κυρίως τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είναι η μόνη που αρνείται- προκειμένου, έως το τέλος του μήνα, «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να κάτσουν στο τραπέζι όλες οι δυνάμεις του χώρου, αλλά και τα πρόσωπα που έχουν κύρος, διεθνή εμπειρία και μπορούν να προσφέρουν».

Επίσης, αναλύοντας το διακύβευμα της συγκρότησης του τρίτου πόλου, σημείωσε: «Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, φίλες και φίλοι, έχει ανάγκη κάτι νέο. Κάτι νέο που δεν θα βγει, όμως, από παρθενογένεση. Κάτι νέο, που θα παντρέψει την εμπειρία με τη φρεσκάδα, την εμπειρία με τη σύγχρονη γνώση, την αποτελεσματικότητα με το δημιουργικό ρίσκο. Επειδή είμαστε στην εποχή της «αποθέωσης του νέου», θα σας πω προσωπικά ότι δεν θεωρώ καθόλου νέα αυτά που ακούω από τον κ. Τσίπρα και την ομάδα του. Αντιθέτως, θεωρώ νέα πολλά απ” όσα λέει ο κ. Γιαννίτσης, αλλά και πολλοί ανάμεσα στους υπογράφοντες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, είπε ότι «χάρη στην κυριαρχία των δυνάμεων του λαϊκισμού, συνεπικουρούμενες από μεγάλη μερίδα του δημοσιογράφων, να πιστεύει ένας ολόκληρος λαός ότι για όλα φταίει το μνημόνιο. Και αυτό, ξέρετε, ήταν βολικό. Διότι, αν έφταιγε το μνημόνιο, το φορτώναμε στον Γιώργο Παπανδρέου, την κυρία Μέρκελ, την τρόικα και ξεμπερδεύαμε. Αυτή, άλλωστε, είναι η βασική αρχή του λαϊκισμού. Να φτιάχνει μικρούς σε όγκο εχθρούς και να συγκροτεί το αντίπαλο μέτωπο».

Σε σχέση με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, εξέφρασε την άποψη πως τα κόμματα που εκφράζονται από τη λεγόμενη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να αποτελούν διαχρονικούς συμμάχους της ΝΔ.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε πως δεν είναι η τελική παρτίδα οι ευρωεκλογές και πρόσθεσε: «Άλλωστε, είμαι βέβαιος ότι αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσμα θα πείσει πολλούς! Και ο νοών νοείτο…».

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η χώρα, μετά την ένταξή της στην ΟΝΕ, αντί να «τρέξει», καθηλώθηκε σε μια μεταρρυθμιστική αδράνεια, με αποτέλεσμα να μην επέλθει η αναμενόμενη ανάπτυξη».

Σε σχέση με την κοινωνική συνοχή, παρατήρησε πως «πρώτιστος στόχος, για την Ελλάδα, να ξαναενωθούν οι κοινωνικές δυνάμεις, να ξαναενωθούν οι αδύναμοι και οι δυναμικοί. Όχι με επίκεντρο το κράτος, αλλά με επίκεντρο τον πολίτη. Να μετατρέψουμε την κυρίαρχη πολιτική από πολιτική φόβου και αγανάκτησης σε πολιτική ελπίδας και προοπτικής. Για να γίνουν, όμως, αυτά, χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, φορολογική δικαιοσύνη, υπευθυνότητα, ανανέωση και πολιτικές λύσεις βασισμένες σε αξίες».

Ο κ. Τριαντάφυλλος με τη σειρά του κάλεσε τη Δημοκρατική Αριστερά να συμμετέχει στην προσπάθεια συγκρότησης της Κεντροαριστεράς «Είμαστε ανοιχτοί, μέχρι την τελευταία στιγμή, σε κάθε ενδιαφερόμενο» τόνισε.

«Η συνεργασία αυτή θα αποτελείται από δυνάμεις, που διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλεια τους. Δεν μπορεί να ζητείται από κανένα σχήμα να διαλυθεί ή να προσχωρήσει κάπου ή να συγχωνευθεί με άλλους. Ούτε μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για κάποιον να αρνηθεί την ιστορία του, το παρελθόν του ή τις θέσεις του. Η συμφωνία μας θα είναι προγραμματική και θα αφορά συμπτώσεις για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως σε μεταρρυθμίσεις που μπορει να προωθηθούν στο πλαίσιο της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Χαιρετισμό απέστειλαν επίσης τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς που συγκρότησαν οργανωμένη τάση και τα οποία στηρίζουν την «Κίνηση των 58», παρά τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Μπίστης.

By