Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απάντηση Σταϊκούρα σε Τσίπρα για τα «έξοδα δημοσίου χρέους»

Νέο έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για τη συνδρομή εταιρειών ως χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων στη διαδικασία του PSI

tsipras600_400

Νέο έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τη συνδρομή εταιρειών ως χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων στη διαδικασία του PSI. Το έγγραφο του κ. Σταϊκούρα διαβιβάστηκε ως απάντηση, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για τις δαπάνες που έγιναν στη διεκπεραίωση του PSI.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σπεύδει να επισημάνει ότι η διαδικασία του PSI αποτελούσε ένα έργα πρωτόγνωρου μεγέθους και πολυπλοκότητας που θα έπρεπε να υλοποιηθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο και ακόμη ότι η ανταλλαγή αυτή ήταν ονομαστικού ποσού 205,5 δισ. ευρώ την ώρα που η ανταλλαγή των ομολόγων της Αργεντινής αφορούσε ομόλογα ονομαστικής αξίας 81,8 δις δολάρια.

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει επίσης ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην περίπτωση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων ήταν και είναι πολλαπλοί, διότι πέραν των διαφόρων κατηγοριών των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ), καθοριστικό ρόλο (στην ανταλλαγή) έχουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΕΤΧΣ και το ΔΝΤ.

«Ο συντονισμός και η συμφωνία με κάθε έναν από τους παραπάνω φορείς σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη για την Ευρωζώνη κρίθηκε ότι απαιτούσε τη συνδρομή χρηματοοικονομικού και διεθνούς νομικού συμβούλου με ικανή εμπειρία, κύρος και επαρκές στελεχιακό προσωπικό», εξηγεί ο κ. Σταϊκούρας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By