Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απέλασαν Αμερικανούς που έκαναν… προπαγάνδα

Ένα δικαστήριο στην Τσεμποξάρι, 700 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, καταδίκασε τους τέσσερις Αμερικανούς κι έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος και να καταβάλουν πρόστιμο 2.000 ρουβλίων

russian-police

Οι αρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να απελάσουν τέσσερις Αμερικανούς οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης (FMS).

Ένα δικαστήριο στην Τσεμποξάρι, 700 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, καταδίκασε τους τέσσερις Αμερικανούς κι έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος και να καταβάλουν πρόστιμο 2.000 ρουβλίων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας μετανάστευσης.

«Στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Τσεμποξάρι δίδασκαν αγγλικά σε φοιτητές της σχολής ξένων γλωσσών (. . .) κι επιδίδονταν σε προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος αλλά αναμένεται να το κάνουν σύντομα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία μετανάστευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο ένας Αμερικανός είχε μεταβεί στη Ρωσία το 2001, απεσταλμένος της οργάνωσης Σώμα Ειρήνης (Peace Corps), η δράση της οποίας είχε απαγορευθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα αυτή διότι υπήρχαν υποψίες ότι επιδιδόταν σε κατασκοπεία.

Η δικαστική απόφαση αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, την ώρα που οι σχέσεις της Μόσχας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν εισέλθει στη χειρότερη κρίση των τελευταίων ετών εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

By