Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για τους λόγους της απαγωγής

Libya prothupourgosΘύμα απαγωγής από ενόπλους έπεσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν ενώ διέμενε σε ξενοδοχείο της Τρίπολης. Πέπλο μυστηρίου ωστόσο καλύπτει την υπόθεση καθώς οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τους λόγους της απαγωγής είναι αντικρουόμενες.

Αρχικά οργάνωση πρώην ανταρτών στη Λιβύη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι απήγαγε τον Ζεϊντάν για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από Aμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, βασικού υπόπτου, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, αναφερόμενη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Ωστόσο σε ανακοίνωση της ιστοσελίδας της κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο Ζεϊντάν απήχθη «προς άγνωστο προορισμό και για άγνωστους λόγους» από μια ομάδα ατόμων που θεωρούνται «αντάρτες» μιας υπηρεσίας ασφαλείας γνωστή ως Επιτροπή κατά του Εγκλήματος.

Στο μεταξύ υπεύθυνος της συγκεκριμένης υπηρεσίας ο Abdel-Moneim al-Hour, δήλωσε στο Associated Press ότι ο Ζεϊντάν «συνελήφθη» με τις κατηγορίες της διαθφοράς αλλά η εισαγγελία αναέφερε ότι δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό.

Κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι οι ένοπλοι μπήκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο της Τρίπολης όπου διαμένει ο πρωθυπουργός και απήγαγαν αυτόν και δύο φρουρούς του. Οι δύο άνδρες ασφαλείας έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η κυβέρνηση συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει την κατάσταση από κοινού με το Γενικό Εθνικό Κονγκρέσο (κοινοβούλιο) ενώ κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ηρεμία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

(Visited 1 times, 1 visits today)
By