Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Απαγορευμένη λέξη η ΕΡΤ

Εκτός λεξιλογίου Βενιζέλου, Κουβέλη η ΕΡΤ. Μίλησαν για δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το πλαίσιο της συμφωνίας.

ertΗ επιλογή των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη να μην χρησιμοποιήσουν τη λέξη «ΕΡΤ» κατά τις δηλώσεις τους χθες, σηματοδοτεί για πολλούς την προσέγγιση τους με το Μαξίμου.

Μία προσέγγιση που εφόσον επιβεβαιωθεί και στη νέα τους συνάντηση, απόψε στις 20:30, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την επανεκκίνηση του κυβερνητικού σκάφους, έστω κι αν πολλοί αμφιβάλλουν για το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει.

Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ έκαναν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος για τη νέα ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Ο Αντώνης Σαμαράς εγκατέλειψε τα αρχικά σενάρια των επιτελών του για ένα σχήμα, αποτελούμενο από 30 έως 100 εργαζόμενους, που θα πρόβαλλε ένας υποτυπώδες τηλεοπτικό πρόγραμμα. Και πλέον συζητά όχι μόνον να προσληφθούν, με συμβάσεις μικρής διάρκειας και έως ότου συγκροτηθεί η ΝΕΡΙΤ, τουλάχιστον 1.200 εργαζόμενοι αλλά, προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των εταίρων του, δεν αποκλείει ακόμη και την πρόσληψη όλων όσων εργάζονταν στην ΕΡΤ, πλην φυσικά των συμβούλων, του προσωπικού ειδικών θέσεων και δημοσιογράφων με διπλή απασχόληση.

Βενιζέλος και Κουβέλης, από την πλευρά τους, εγκατέλειψαν την αναφορά στην ΕΡΤ και μαζί με αυτή το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία της επιχείρησης, ως είχε πριν το μαύρο της προηγούμενης εβδομάδας. Αποδέχονται, συνεπώς, τη διάλυση της εταιρείας και τη δημιουργία ενός νέου ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα απορροφηθούν, σε πρώτη φάση, οι απολυμένοι της ΕΡΤ. Καθώς το βασικό τους αίτημα ήταν «αναδιάρθρωση σε λειτουργία», η συγκεκριμένη εξέλιξη μαζί με τη διατήρηση των εργαζομένων, έστω και ως προσωρινών συμβασιούχων, είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που ζητούσαν. Παραλληλα είναι και το οριακά ανεκτό για τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε άλλωστε διαμηνύσει ότι δεν συζητά απόσυρση της υπουργικής απόφασης.

Η ΝΕΡΙΤ αναμένεται να συγκροτηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να γίνει και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Είναι πάντως αμφίβολο  αν το νέο σχήμα θα είναι έτοιμο προς εκπομπή σε διάστημα 2-3 μηνών, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη.

Αντιθέτως, μπορει να τραβήξει σε μάκρος ενώ εκρηκτική αναμένεται η αντίδραση του βαθύ συνδικαλιστικού βραχίονα της ΕΡΤ, εφόσον η πρόταση των εταίρων για επαναπρόσληψη του προσωπικού με συμβάσεις οριστικοποιηθεί από τους τρεις αρχηγούς και ανακοινωθεί επισήμως στο προσωπικό.

Ως το πλέον πιθανό σενάριο προβάλλεται, αυτή τη στιγμή, να είναι οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, κυρίως της ΠΟΣΠΕΡΤ, που θα αντιταχθούν στο σχέδιο, παρατείνοντας το μαύρο στις οθόνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By