Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Απαγωγή ορθόδοξων αξιωματούχων στην Συρία

Στα χέρια απαγωγέων βρίσκεται ο Έλληνας Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος Γρηγορίου – Κινητοποίηση του ΥΠΕΞ ζήτησε ο Πρωθυπουργός

syria

Τρεις εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι απήχθησαν στη Συρία. Πρόκειται για τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, τον Επίσκοπο Μαρωνιτών Ιωάννη και τον Επίσκοπο Χαλεπίου Ιμπραήμ. Ο πρώτος είναι αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η απαγωγή έγινε στα σύνορα με την Τουρκία κατά την διάρκεια της επιστροφής τους από την Τουρκία στην Συρία όπου είχαν μεταβεί για ανθρωπιστική αποστολή. Η απαγωγή έγινε από ένοπλους αντάρτες που φέρεται μάλιστα να δολοφόνησαν μέλη της συνοδείας τους. Συγκεκριμένα φέρεται ότι χτυπήθηκαν από τους αντάρτες ο Διάκονος και ο οδηγός του Μητροπολιτη.

Με τον Πατριάρχη Αντιοχείας έχει – σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- επικοινωνήσει τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του υπουργείου Εξωτερικών στην περιοχή ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία στην Δαμασκό. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των διπλωματικών αρχών προκειμένου να εντοπιστεί και να απελευθερωθεί ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος καθώς και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim. Ο Πρωθυπουργός, επικοινώνησε άμεσα με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, προκειμένου να γίνουν ενέργειες και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιόχειας κ. Ιωάννη, (ο οποίος είναι αδελφός του απαχθέντος Μητροπολίτη) από τον οποίο ενημερώθηκαν για όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και τον διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και για τις ενέργειες που ήσαν ήδη σε εξέλιξη. Σε δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης». ενημέρωσε επίσης ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, ενεργοποίησε το Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων. Κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του.

By