Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απαγόρευση διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο τη Τουρκίας απέρριψε την Τετάρτη αίτημα για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

turkey_demos600_180114
Ορισμένα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να οργανώσουν συγκεντρώσεις μετά τις πορείες των μελών τους στην Ταξίμ, παρά το γεγονός ότι περίπου 40.000 αστυνομικοί θα έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένως να επιτρέψει στα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν τα συλλαλητήρια για την Πρωτομαγιά στην συγκεκριμένη πλατεία και έχει αντιπροτείνει εναλλακτικές τοποθεσίες σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η πόλη προετοιμάζεται για ενδεχόμενες βίαιες συγκρούσεις, καθώς αριστερές οργανώσεις έχουν εξαγγείλει ότι θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην πλατεία, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο.

Με τη σκέψη στις διαδηλώσεις του 2013

Λίγο καιρό μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς του 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στις αρχές του καλοκαιριού στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, τα οποία σύντομα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και διήρκησαν πολλές εβδομάδες.

Την 1η Μαΐου 1977, 34 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων των εργατών στην πλατεία Ταξίμ, γεγονός που έχει σημαδέψει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας και έχει δώσει μεγάλη συμβολική σημασία στην τοποθεσία.

By