Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απανωτά ραντεβού Σαμαρά- Βενιζέλου

Απανωτά ραντεβού Σαμαρά- Βενιζέλου για ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΕΣΠΑ και διαπραγμάτευση με την τρόικα

samaras venizelos fosphotos

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, έχοντας πια διαμορφώσει εικόνα για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να συζητήσουν τα εξίσου «καυτά» θέματα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του ΕΣΠΑ και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να ακολουθήσει και τρίτη συνάντηση την Παρασκευή, με τη συμμετοχή υπουργών. Ειδικότερα πιθανόν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης, ενόψει και της άφιξης της τρόικας, η ημερομηνία της οποίας όμως δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.

Η κυβέρνηση πάντως χαμηλώνει τους τόνους και από το «αντάρτικο» των προηγούμενων ημερών, τώρα μιλά για τις συνήθεις διαφωνίες που υπάρχουν σε μία διαπραγμάτευση και οι οποίες κατά κυβερνητικές πηγές θα ξεπεραστούν. Οι ίδιες πηγές δίνουν έμφαση πρώτα από όλα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμώντας ότι μόνο με αυτό το «όπλο» μπορεί η Αθήνα να διαπραγματευθεί το θέμα του χρέους.

Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων αποτελεί στο πλαίσιο αυτό θέσφατο για την κυβέρνηση και η είσπραξη 2,9 δισ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων (ή από το μονιμότερον του προσωρινού χαράτσι, σε περίπτωση που εξετασθεί η πρόταση για διατήρηση του για ένα χρόνο) απερέγκλιτη επιδίωξη. Οι αντιδράσεις των βουλευτών της Ν.Δ «μετρήθηκαν» κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει η ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη χθεσινή δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ότι η διάταξη του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που επέβαλε φόρο σε στάνες, αποθήκες και αγροτικούς βοηθητικους χώρους ήταν χωρίς δημοσιονομικό όφελος, δημιουργώντας πάντως την απορία γιατί συμπεριελήφθη εξαρχής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By