Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025

Απαραίτητη η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος

Μόνο το 2013 εκδόθηκαν συνολικά πάνω από 1.100 εγκύκλιοι!

eforia600_31213

Οι νέες αλλαγές που έγιναν στην διαδικασία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, καταργώντας το σύστημα που ίσχυσε μόνο για μερικούς μήνες, επαναφέροντας τον παραδοσιακό τρόπο υποβολή αποδεικνύει ότι η φορολογική πολιτική χαράσσεται στα τυφλά, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους επαγγελματικούς φορείς και τους ανθρώπους της αγοράς.

Στο εξής η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα και την καταβολή του φόρου σε δύο ισόποσες δόσεις και μάλιστα χωρίς προσαύξηση 2% για τη δεύτερη δόση.

Το σύστημα που μόλις καταργήθηκε, δεν άντεξε ούτε ένα χρόνο έστω και αν ο αρχικός σκοπός ήταν να περιοριστεί το φαινόμενο των επαγγελματιών που δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

Το πραγματικό αποτέλεσμα ήταν το τελείως αντίθετο από αυτό που προσδοκούσαν οι εισηγητές των αλλαγών. Όχι μόνο δεν μειώθηκε ο αριθμός των επαγγελματιών που δεν υπέβαλλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά αυξήθηκε και ο αριθμός όσων δεν πλήρωναν το φόρο.

Και αυτό γιατί προκλήθηκε ένα απίστευτο χάος στις επιχειρήσεις που, αναγκαζόντουσαν να ασχολούνται όλο το μήνα με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ πλήρωναν και προσαύξηση 2% στη δεύτερη δόση. Παράλληλα, αποδείχτηκε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν ήταν η μέθοδος υποβολής αλλά η έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, που προτιμούσαν να κρατήσουν το ΦΠΑ και να γίνουν φοροφυγάδες, από το να το στερηθούν για πολλούς μήνες.

Με λίγα λόγια αν και με τις κατά καιρούς εξαγγελίες, υπήρχε δέσμευση για απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, πρακτικά στα φορολογικά νομοσχέδια δεν υπήρξε ούτε δείγμα απλοποίησης και βέβαια ούτε δείγμα αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Ακόμα και οι πιο σκληροί πολέμιοι των μνημονίων αναγνωρίζουν ότι οι δανειστές ζήτησαν από την πρώτη στιγμή να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, ώστε να πάψει η πολυνομία που επικρατεί και δημιουργεί προβλήματα στην αγορά.
Ωστόσο, στα τέσσερα χρόνια του μνημονίου δεν υπήρξε καμία τέτοιου είδους προσπάθεια, αντίθετα είδαμε σειρά φορολογικών νομοσχεδίων να έρχονται γραμμένα κυριολεκτικά στο πόδι, με μόνο σκοπό να μην ξεφύγουν από τα χρονικά περιθώρια που είχαν θέσει οι ελεγκτές της τρόικας.

Αποτέλεσμα ήταν την ψήφιση των φορολογικών νομοσχεδίων, να ακολουθήσουν σειρά νόμων και εγκυκλίων, με στόχο να διορθώσουν τα λάθη τις ασάφειες και τα προβλήματα που δημιουργούσαν στην αγορά τα φορολογικά νομοσχέδια.
Η πρακτική αυτή όμως, έκανε ακόμα πιο πολύπλοκο το φορολογικό τοπίο στη χώρα και μάλιστα στο πέρασμα των χρόνων το φαινόμενο εντάθηκε. Για παράδειγμα από το 2009 έως το τέλος του 2012 εκδόθηκαν πάνω από 600 εγκύκλιοι σχετικά με τα φορολογικά νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή. Όμως μόνο το 2013 εκδόθηκαν συνολικά πάνω από 1.100 εγκύκλιοι!

Στόχος λοιπόν της φορολογικής διοίκησης θα πρέπει να είναι πλέον η πραγματική απλοποίηση του συστήματος, φτιάχνοντας ξεκάθαρους νόμους, που δεν θα έχουν την ανάγκη έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων. Ειδικά όταν έχει παρατηρηθεί ότι η ύπαρξη πολλών ερμηνευτικών εγκυκλίων συνήθως ανοίγει παράθυρα φοροδιαφυγής για κάποιους και προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους περισσότερους.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By