Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απασχόληση και ανάπτυξη στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Συνόδου στο Μιλάνο

Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στην ανεργία των νέων

DE-BE115_EUflag_G_20140320061725

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Απασχόληση, στο Μιλάνο, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους πολέμιους της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Περίπου 20 αρχηγοί χωρών και κυβερνήσεων αναμένονται σήμερα στην ιταλική πόλη, για μία συνάντηση η οποία θεωρητικά είναι αφιερωμένη στην ανεργία των νέων, αλλά πρόκειται να δώσει την ευκαιρία και για μία «πολιτική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση», όπως το έθεσε ο Ματέο Ρέντσι στην επιστολή-πρόσκληση που απηύθυνε προς τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Αν και η ιταλική προεδρία της Ε.Ε είχε αρχικά ανακοινώσει ότι ο μοναδικός πρωταγωνιστής της συνέντευξης Τύπου που θα κλείσει τις εργασίες της Συνόδου θα είναι ο Ματέο Ρέντσι, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι ενώπιον των δημοσιογράφων θα παρουσιαστεί τελικά το τρίο Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και Άγκελα Μέρκελ.

Η συνύπαρξη, όμως, στην ίδια σκηνή του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδα καγκελάριου φαινόταν το τελευταίο διάστημα δύσκολη λόγω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Κύριος λόγος, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανόν να ζητήσει από τη Γαλλία να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,3% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο από το 3% για το οποίο είχε αρχικά δεσμευθεί το Παρίσι.

Ωστόσο, ως προς το θέμα αυτό, ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μη βρει σύμμαχό του τον Ματέο Ρέντσι. Ο 39χρονος Ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μίας αναπτυξιακής πολιτικής και της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη εντός των περιθωρίων που προβλέπει των σύμφωνο σταθερότητας. Όμως, στη χώρα του τηρεί απαρεγκλίτως το όριο του 3% του ΑΕΠ ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, αν και το καταγγέλλει ως «ξεπερασμένη παράμετρο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σκοπεύει ακόμη να εκμεταλλευθεί την παρουσία των περισσοτέρων Ευρωπαίων εταίρων του, με την ηχηρή εξαίρεση του Βρεανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, για να ανακοινώσει την υιοθέτηση του «Jobs Act» για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως απόδειξη της ικανότητάς του να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Εξάλλου, ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε χθες ότι προτίθεται να επιτύχει σήμερα, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης της Γερουσίας, την έγκριση της μεταρρύθμισης του Εργατικού Δικαίου. Σε μία χώρα, όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 44%, το νομοσχέδιο αυτό έχει ως σκοπό την προώθηση της απασχόλησης ιδίως μέσω της τροποποίησης του άρθρου 18 του Εργατικού Κώδικα, που προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρηστικές απολύσεις.

«Δεν υπάρχει απασχόληση χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς απασχόληση. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι χθες στους δημοσιογράφους συμπληρώνοντας: «Αύριο θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

By