Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απεβίωσε η ηθοποιός Λίνα Λαμπράκη

Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η ερμηνεία της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή.

Κ.Θ.Β.Ε.
Κ.Θ.Β.Ε.

Απεβίωσε, σε ηλικία 78 ετών, η πρωταγωνίστρια του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, Λίνα Λαμπράκη.Γεννημένη στην Κομοτηνή, σπούδασε στη Δραματική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου στην Αθήνα. Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η ερμηνεία της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή (1975 ) με το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού Λίνας Λαμπράκη, εμβληματικής φυσιογνωμίας του ΚΘΒΕ που υπηρέτησε με ήθος το ελληνικό θέατρο, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους. «Η Λίνα Λαμπράκη, πρωταγωνίστρια αλλά και δασκάλα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι τώρα, άφησε έντονα το στίγμα της στο ΚΘΒΕ συμμετέχοντας συνολικά σε σαράντα δύο παραστάσεις. Η θητεία της σε αυτό ξεκίνησε το 1972 στην παράσταση «Ιφιγένεια η εν Ταύροις». Τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ ήταν το 2011 στα «Μικρά Διονύσια», μια παράσταση, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα – Γρηγόρη Καραντινάκη, με την οποία το ΚΘΒΕ γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας του», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συλλυπείται την οικογένειά της, «προσωπική και θεατρική»: «Η Λίνα Λαμπράκη ανήκε σε εκείνη τη στόφα των ηθοποιών που τιμούν κατά κυριολεξία τη λέξη  «ηθοποιός». Αντιμετώπισε το θέατρο ως αποστολή και σε όλη της τη ζωή υπήρξε συνεπής με την επιλογή της αυτή. Ήταν επίσης πάντα ένας ενεργός προοδευτικός πολίτης, με απόψεις για τις οποίες αγωνίστηκε στο δημόσιο στίβο. Η απώλεια είναι μεγάλη για το θέατρο και ειδικότερα για το ΚΘΒΕ -που της οφείλει πολλές από τις μεγάλες στιγμές του- για την πόλη της Θεσσαλονίκης, για την καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της, προσωπική και θεατρική».

ΑΜΠΕ

By