Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

«Έφυγε» ο πρώην υπουργός, Νικόλαος Μάρτης

«Έφυγε» ένας ευπατρίδης πολιτικός, ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής

martisA

Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών ο πρώην υπουργός Νικόλαος Μάρτης.

Η επικήδειος ακολουθία τελείται σήμερα το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών, η δε ταφή θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στον τόπο καταγωγής του, το χωριό Μουσθένη Καβάλας.

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Έφυγε» ένας ευπατρίδης πολιτικός, ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, αφήνοντας ως παρακαταθήκη το ήθος του στην πολιτική ζωή της χώρας ανέφερε σε σχετικό μήνυμά του ο κ. Μεϊμαράκης.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο Νικόλαος Μάρτης τίμησε για πολλές θητείες το αξίωμα του βουλευτή στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Συναγερμό, την Ε. Ρ. Ε. και την Νέα Δημοκρατία, αλλά και του υπουργού στα υπουργεία Βιομηχανίας και Βορείου Ελλάδος, τόσο προδικτατορικά όσο και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Επισήμανε δε ότι ο Νικόλαος Μάρτης είχε λάβει μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός, ενώ είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του, «Η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας».

Τα συλλυπητήριά του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Αποχαιρετούμε σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Ο Νικόλαος Μάρτης υπήρξε από τους παλαιότερους και σημαντικότερους μαχητές της Παράταξής μας. Ταυτίστηκε με την προσφορά στην Πατρίδα και μπήκε στα κοινά, έτοιμος να δώσει ακόμη και τη ίδια τη ζωή του. Πολέμησε με αυταπάρνηση στις μάχες των Οχυρών της Μακεδονίας, του Ρίμινι και των Αθηνών και τιμήθηκε με μετάλλια εξαιρέτων πράξεων. Πολέμησε, όσο ελάχιστοι και με την πένα του, για να αναδείξει την «πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας» και τιμήθηκε γι’ αυτό από την Ακαδημία Αθηνών. Άλλωστε, η τεκμηρίωσή του, η επιχειρηματολογία του και η βαθιά του γνώση για την Ιστορία της Μακεδονίας, υπήρξαν πολύτιμα όπλα για όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις. Οι Έλληνες θα τιμούμε αιώνια τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Οι ΑΝΕΛ για το θάνατο του Ν. Μάρτη

Ο Νικόλαος Μάρτης ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής της πατρίδας μας. «Έχτισε» την άμυνα της πατρίδας μας απέναντι στην προπαγάνδα των Σκοπίων, απέναντι σε όσους επιβουλεύονται το όνομα της Μακεδονίας. Ήταν ο πολιτικός άνδρας, ο βραβευμένος συγγραφέας από την Ακαδημία Αθηνών και ο ιστορικός, ο οποίος μας παρείχε τα εφόδια να δώσουμε τη μάχη, την ώρα που φίλοι και εχθροί διεκδικούν την παράδοση του όρου Μακεδονία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By