Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απειλή για τον ελληνικό τουρισμό λόγω της κρίσης στην Ουκρανία βλέπει ο ΣΕΒΕ

Τριπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών στην Ουκρανία τα τελευταία 3 χρόνια σύμφωνα με τον Δημήτρη Λακασά

greece-may-2012

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η γενικότερη κρίση στις σχέσεις του Κιέβου με τη Ρωσία μπορεί να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα τόσο στον τουρισμό της Ελλάδας -Ουκρανοί και Ρώσοι αποτελούν σημαντικές αγορές για τη χώρα μας- όσο και τα συμφέροντα ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, σημείωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Δημήτρης Λακασάς.

Στο πλαίσιο παρουσίασης με θέμα την επίδοση των ελληνικών εξαγωγών το 2013 και της έρευνας για τα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο κ. Λακασάς τόνισε ότι «δεν είναι ότι θα χάσουμε τα 150 εκατ. ευρώ των εξαγωγών προς Ουκρανία ετησίως, αλλά ότι θα διαταραχθεί το γεωστρατηγικό τοπίο και θα δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και στον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, Ουκρανία, ίσως και Πολωνία».

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσουν η λογική και η δημοκρατία έναντι των όπλων». Σύμφωνα με τον ίδιο την τελευταία τετραετία οι ελληνικές εξαγωγές προς Ουκρανία -οι οποίες αφορούν κυρίως φρούτα και νωπά λαχανικά- τριπλασιάστηκαν. Το τελευταίο εννεάμηνο, ωστόσο, ήδη πριν από την εκδήλωση της τρέχουσας κρίσης, σημειώθηκε μείωση εξαγωγών κατά 12% και εισαγωγών κατά 22%.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία, ως προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ.Λακασάς απάντησε ότι «υπάρχει τεράστια ανησυχία και μεγάλη τάση εγκατάλειψης της αγοράς από ελληνικές επιχειρήσεις, που είχαν εγκατασταθεί εκεί».

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στις εξαγωγές, τόνισε ότι είναι νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις. «Το σίγουρο είναι ότι, και μεταξύ των εξαγωγέων, επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αμφιβολίας» σχολίασε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

By