Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απειλή για τον Ερντογάν η Πρωτομαγιά

Την αντίθεσή του για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως «ένδειξη εχθρικών διαθέσεων».

ErdoganΟ πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία των αριστερών συνομοσπονδιών για εορτασμό της πρωτομαγιάς στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη ως «ένδειξη εχθρικών διαθέσεων» έναντι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάποια συνδικάτα επιχειρούν να κλιμακώσουν την ένταση και να μετατρέψουν την Πρωτομαγιά σε πεδίο έντασης και σύγκρουσης» και τόνισε ότι «εδώ και τριάντα χρόνια δεν εορταζόταν η Πρωτομαγιά στη χώρα και συνεπώς η εμμονή στην πλατεία Ταξίμ δείχνει διάθεση εναντίον του κυβερνώντος κόμματος». «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα και δεν θα επιτρέψουμε την είσοδο στην πλατεία. Περιμένω από τα συνδικάτα κατανόηση και όχι πείσμα» κατέληξε ο Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων ασφαλείας και ότι δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, για να εμποδιστεί η πρόσβαση στην πλατεία, με την αιτιολογία τα έργα που πραγματοποιούνται για την αναμόρφωση της πλατείας Ταξίμ. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν από τη μεριά τους ότι τα έργα εξελίσσονται σε ένα χώρο μικρότερο από το ήμισυ της πλατείας.

Από τις 06:00 δεν εκτελούνται τα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό, αλλά και καταμαράν, από την ασιατική προς την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ θα είναι απαγορευμένη η κυκλοφορία οχημάτων σε μια σειρά από δρόμους στο κέντρο της Πόλης.

Η Πρωτομαγιά,σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γίνεται για ακόμη μία φορά αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των Αρχών και των συνδικάτων στην Τουρκία. Μετά τα αιματηρά επεισόδια που είχαν προκληθεί το 1977 στην πλατεία Ταξίμ, όταν σκοτώθηκαν 36 άτομα, η πλατεία παρέμεινε κλειστή στους εορτασμούς. Το 2010 η κυβέρνηση είχε επιτρέψει τη συγκέντρωση στην πλατεία, πράγμα που δεν ίσχυσε τα επόμενα χρόνια. Το 2008, οι αρχές είχαν κάνει χρήση βίας για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία.

By