Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απειλείται (και) η συγχώνευση Aegean – Olympic Air;

Τα προβλήματα της Cyprus airways ίσως επηρεάσουν το deal.

Tου Νίκου Φιλιππίδη

olympic air logoΤο μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών κρίνεται στην σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ενώ μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου σχετικά με την παραχώρηση της εταιρείας σε Kινέζους επενδυτές.

Από τις κυπριακές αποφάσεις κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και η ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης Aegean – Olympic Air, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν προτάξει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά την απόρριψη του εγχειρήματος πριν από δύο έτη, πέρα από τη δραματική συρρίκνωση της κίνησης εσωτερικού, την είσοδο των Κυπριακών Αερογραμμών στην εγχώρια αγορά.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη του 2012, οι Κυπριακές Αερογραμμές ενίσχυσαν σημαντικά την παρουσία τους στην Ελλάδα και ειδικότερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδο. Ηδη, υπολογίζεται ότι διαθέτουν περί το 12%-13% του συνόλου της εσωτερικής αγοράς και 26%-27% στις τέσσερις κύριες γραμμές που πετούν.

Σε περίπτωση που οι εξελίξεις για τις κυπριακές αερογραμμές εξελιχθούν αρνητικά και οδηγηθεί στην συρρίκνωση που έχει προταθεί ώστε να καταστεί βιώσιμη, τότε η αποχώρηση από την Ελλάδα, ίσως και να σημάνει την ματαίωση για δεύτερη φορά της πολύκροτης συγχώνευσης Aegean – Olympic Air.

 

By