Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απειλούνται με εξαφάνιση τα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα του πλανήτη

Σύμφωνα με  μελέτη, τα περισσότερα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και τις άλλες ανεπτυγμένες περιοχές

arkoudAAA

Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των μεγάλων σαρκοβόρων ζώων της Γης -λιονταριών, λύκων, αρκούδων κ.α.- απειλούνται και οι πληθυσμοί τους εμφανίζουν σταδιακή μείωση, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα αυτών των σαρκοβόρων κατέχουν πλέον λιγότερο από το ήμισυ της προηγούμενης επικράτειάς τους. Ήδη, σύμφωνα με τη μελέτη, τα περισσότερα μεγάλα σαρκοβόρα ζώα έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη και τις άλλες ανεπτυγμένες περιοχές, ενώ κάτι ανάλογο τείνει να συμβεί και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, όπως στον Αμαζόνιο, τη ΝΑ Ασία, τη νότια και ανατολική Αφρική.

«Σε όλο τον κόσμο, χάνουμε τα μεγάλα σαρκοβόρα μας. Πολλά από αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο Γουίλιαμ Ριπλ, καθηγητής του αμερικανικού πανεπιστημίου του Όρεγκον. Ο λύγκας, η βίδρα, η λεοπάρδαλη, το πούμα και το ντίγκο (αγριόσκυλο) είναι ανάμεσα σε αυτά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By